Vijeće za nacionalnu sigurnost Hrvatske razgovaralo i o BiH

U Banskim dvorima održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Premijer Hrvatske Andrej Plenković u izjavi novinarima izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom i zaključcima koji su doneseni.

Vijeću za nacionalnu sigurnost prisustvovao je predsjednik Zoran Milanović.

Usvojene su smjernice rada sigurnosno-obavještajnih agencija, dana je i saglasnost za saradnju i s pojedinim službama drugih zemalja.

Raspravljena je situacija vezano uz radikalizaciju, osuđen je napad na Banske dvore 12. oktobra.

– Konsenzusom smo zaključili da je riječ o djelu s obilježjima terorizma, usuglašene su mjere koje se trebaju poduzeti za smanjivanje radikalizacije.

Razgovaralo se i o položaju Hrvata u BiH kao i situaciji s pandemijom.

– Konstatirali smo suglasje oko položaja Hrvata u BiH, osobito zajedničkih napora oko jačanja prava te osobito i biranja predstavnika Hrvata u predstavnička tijela. Tu je i zalaganje za prava Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori. Čuli smo i pregled stanja u borbi s koronavirusom od strane ministra Davora Božinovića i na kraju kratko raspravili situaciju u pravosuđu, rekao je novinarima premijer Andrej Plenković.

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.

Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.

(Izvor: Nap/Foto: N1 Hrvatska)