TK:Potpisani ugovori o sufinansiranju ekoloških projekata

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Elvir Rožnjaković potpisao je danas ugovore sa 12 javnih preduzeća sa područja TK za projekte iz oblasti zaštite okolice. Riječ je o sufinansiranju projekata za koje je bio raspisan javni poziv. Projekti uglavnom obuhvataju nabavku kamiona specijalizirane namjene za odvoz smeća ili kontejnera i kanti za smeće.

Za 2020. godinu Ministarstvo je izdvojilo 280 000 KM kao podršku zaštiti okolice javnim komunalnim preduzećima sa područja Tuzlanskog kantona. „Ukupno smo imali 22 prijave za projekte u 2020. godini od čega 10 komunalnih preduzeća formalno-pravno nije ispunilo uslove javnog poziva”, rekao je ministar precizirajući da se radi o 25 do 30 hiljada po preduzeću.”


Veliki broj preduzeća je iz općina sa rubnih dijelova TK kojima je potrebna pomoć jer komunalna usluga nije razvijena što za sebe vezuje i lošu naplativost, rečeno je ovom prilikom.
Vlada putem resornog ministarstva svake godine iz najmjenskih sredstava izdvaja značajan dio kao podršku javnim preduzećima s tim da je 2019. godine bilo bolje stanje u budžetu TK i izdvojeno oko 350 000 KM. Najmjera je i u 2021. godini održati kontinuitet ulaganja u ovu oblast.

(Vlada TK)