Izetbegović o večeri u Beogradu: Nisu to dobre poruke

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sjednice Kolegija stranke imao je štošta reći na iznenadni susret Dragana Čovića i Milorada Dodika sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

“Vidimo srpsko-hrvatsko udruživanje, Dodik i Čović su kod Vučića, nije pozvao trojicu. Tako ne bi trebali raditi Beograd i Zagreb. Nisu to dobre poruke Bošnjacima i bh. patriotama. Ništa od toga nije slučajno. Ne bi trebali na takav način da rade i tako da obilježe 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mora se znati da bh. tronožac ne može stajati na dvije noge. Ne znam kakva je tema, ni kakav je meni na večeri”, kazao je Izetbegović dodavši da bi pomalo se odazvao sastanku da je bio pozvan.

Upitan kako vidi rasplet političke krize u Federaciji Bosne i Herecgovine, predsjednik SDA je kazao da ona prvo mora doći do kulminacije.

“HDZ će preko HNS-a pokušati izvući maksmimum. Imaju takvo stanje u domovima naroda, previše su se uzdali u izborni rezultat sa posljednjih izbora. Sve će se završiti kompromisom, jer kada bi sada izašli u susret hrvatskoj strani, onda bi oni uvijek mogli raditi blokade. HDZ želi obesmisliti građanski koncept u BiH. Ako hrvatska strana smatra da mora imati legitimne predstavnike, onda ti legitimni predstavnici ne mogu imati kočnice kakve trenutno imaju.

Na novinarska pitanja u vezi sa Aljošom Čamparom, koji je izbačen iz SDA zbog kršenja Statuta stranke jer je stavio svoj potpisa za smjenu Vlade KS Izetbegović je kazao da se o tome nije govorilo.

“Odlaske posmatram već 30 godina i nisam razočaran. Ljudi kad ne ostvare svoje ambicije optuže stranku. Prije par godina smo imali ozbiljniji raskol, tako da je ovo relativno mali problem sa SDA”, izjavio je Izetbegović.

(Nap)