Solana Tuzla obilježila 135 godina uspješnog poslovanja

Solana Tuzla jučer je obilježila 135 godina uspješnog rada.Ni korona virus nije zaustavio proizvodnju u ovoj kompaniji. Dobro planiranom i društveno odgovornom poslovnom politikom uz potpuno uvažavanje tržišnih principa današnjice, Solana je uspjela ostvariti povećanje efikasnosti svog poslovanja koje joj je omogućilo naglu tržišnu ekspanziju.


“Imali smo proizvodnju u kontinuitetu, sve planirane količine uspjeli smo plasirati kako na domaće tako i na ino tržište. Uspjeli zadržati sva radna mjesta, nismo imali nikakvih poremećaja u vidu plaćanja. Redovno izmirujemo obaveze i prema dobavljačima i prema radnicima” – rekao je Bakir Smailagić, direktor Solana dd Tuzla.

Solana danas broji 325 zaposlenih radnika. U narednom periodu planirana je modernizacija tehnologije kako bi se povećala proizvodnja te kako bi radnicima bilo omogućeno lakše obavljanje posla.

Sama proizvodnja o kojoj razgovaramo stara je oko 50 godina, tako da je to nešto što nas čeka u perspektivi po pitanju rekonstrukcije. Kada spominjete nove proizvode, posljednju godinu smo izbacili pet novih proizvoda, i Solana će nastojati da u svojoj pesrspektivi izbjegne samu proizvodju soli kako bismo postigli novu vrijednost” – naglasio je Smailagić.

Kompletan proces proizvodnje može se bolje razumjeti kada se posjeti Muzej soli koji se nalazi u krugu kompanije Solana Tuzla. Sam Muzej soli otvoren je 1975. godine kao sastavni dio firme i to gašenjem starog pogona fabrike. Tada su ugašena posljednja tri stara kazana za iskuhavanje slane vode, a upravo ovaj dio je pretvoren u muzej.

(Foto:rtv slon.ba)