Ministar Košarac i ambasador Sattler o izvozu crvenog mesa u EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac razgovarao je jučer u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH u EU.

Sastanak u zgradi Delegacije EU u BiH uslijedio je nakon što je 7. septembra 2020. godine Kancelarija za veterinarstvo BiH u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavila Evropskoj komisiji odgovor na upitnik o izvozu crvenog mesa iz BiH u EU.

Satler je pozdravio ispunjavanje upitnika za izvoz crvenog mesa u EU koji je Evropska komisija dostavila BiH prije dvije godine, te istakao da je to dobar početak za dalje aktivnosti, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonoskih odnosa. Informisao je ministra Košarca da je Evropska komisija dostavila 14 dodatnih pitanja u vezi sa izvozom crvenog mesa, te izrazio očekivanje da će nadležne institucije u BiH u što skorijem roku dostaviti adekvatne odgovore.

Košarac je izrazio nadu da će i institucije EU biti agilne, nakon što BiH odgovori na dodatna pitanja iz upitnika za izvoz crvenog mesa.

Ministar Košarac i ambasador Satler razmijenili su mišljenja i o mogućnosti izvoza konzumnih jaja iz BiH na tržište zemalja članica EU. Istaknuto je da je potrebno poboljšati realizaciju plana kontrole salmonele za BiH, te je ministar Košarac najavio da će u narednom periodu održati sastanak sa nadležnim institucijama iz Republike Srpske i Federacije BiH kako bi se razgovaralo o službenim kontrolama u cilju efikasnog rješavanja ovog problema.

Satler je naglasio važnost skorog usvajanja strateškog okvira za turizam, kao jednog od najviše pogođenih sektora usljed posljedica pandemije virusa korona.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

(Foto:Avaz.ba)