SDA želi pregovarati sa SDP-om u Tuzli; Zildžić: Građani žele SDP u vlasti

Neformalni razgovori političkih stranaka koje su ušle u Gradsko vijeće Tuzla počeli su već u izbornoj noći, ali do danas nije ozvaničen nijedan dogovor. U Gradskom vijeću Tuzla u ovom mandatu će biti jedanaest političkih subjekata, što već sada, zajedno sa trajno narušenim odnosima između nekih stranaka, komplikuje političke dogovore o kreiranju većine.

Prema još nezvaničnim rezultatima, SDP ima osam mandata, ne računajući i predstavnika manjina koji je u ranijim mandatima bio na strani ove partije; SDA ima pet vijećnika, Socijaldemokrate četiri, SBB tri, Tuzlanska alternativa, DF i Platforma za progres po dva, dok Naša stranka, HDZ, PDA i Stranka za BiH imaju po jednog vijećnika. Međutim, i dalje nema jasnih naznaka kako će izgledati nova većina. Iz SDA smatraju da pregovore treba voditi pobjednik izbora, odnosno SDP, kojem je najveći broj građana dao povjerenje. Poručuju i da ne isključuju saradnju sa SDP-om, piše Oslobođenje.

˝Mi smo raspoloženi da pregovaramo sa pobjednikom, ali ne zato što želimo pozicije. Mi gradimo novu paradigmu SDA u Tuzli. Zvali su nas da budemo dio većine bez pobjednika, ali mi smatramo da to nije uredu, jer građani žele SDP u vlasti. Ukoliko SDP ne želi u vlast, to je drugo, kazao  je za Oslobođenje Salko Zildžić, predsjednik gradske SDA.

U Našoj stranci su spremni biti dio nove većine sa SDP-om na čelu, ali ne po svaku cijenu. ˝Mi smo sa SDP-om u bloku i razmatramo opciju saradnje s njima, ali uz precizno definisane ciljeve SDP-a. Bilo je preliminarnih razgovora, skloni smo saradnji s njima, ali ne po svaku cijenu, rekao je za Oslobođenje Zvjezdan Karadžin, predsjednik gradske organizacije Naše stranke.

Iz Platforme za progres, koja bi SDP-u, uz Tuzlansku alternativu, SBB i Našu stranku donijela većinu od 17 vijećnika, poručuju da još nisu donijeli odluku.

˝Razgovarali smo sa predstavnicima SDP-a, ali želimo dobro odvagati sve mogućnosti, jer ne želimo izgubiti povjerenje birača˝, istakla je za Oslobođenje predsjednica gradske organizacije Platforme Dženita Kurtćehajić.

(NEZAVISNI/ Foto: Arhiv)