Zvizdić: BiH mora iz “dejtonske” preći u “briselsku” fazu

“Razmatrana je inicijativa koja je vezana za izradu Zakona o elektronskim medijima i sprečavanju govora mržnje na internetu. Jedan lex specialis o sprečavanju nezakonitog govora mržnje”, kazao je danas Denis Zvizdić nakon sjednice PD PS BiH.

“Usvajanje strateških zakona i dokumenata o zaštiti okoliša, razvoju korištenja prirodnih resursa, okvirni zakon o prostornom planu BiH i zakon o popisu stanovništva BiH koji bi se trebao desiti 2023. godine. Ostatak od 4 ili 5 inicijativa će biti na narednoj sjednici jer nisu prošle proceduru razmatranja na Komisiji za evropske integracije”, poručio je u obraćanju medijima nakon sjednice.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o eventualnim promjenama Ustava, kazao je:

“Sasvim sigurno je vrijeme da se raspravlja o ustavnim riješenjima BiH. Mora se iz dejtonske preći u briselsku fazu, jer nam je cilj članstvo u EU a sa ovakvim ustavnim rješenjima u koje je ugrađeno mnogo blokada koje se neprincipijelno koriste. Pravo veta i blokada se koriste za bilo koju temu. Moramo uskladiti Ustav BiH sa savremenim rješenjima koja postoje u EU. Materija zahtjeva široke konsultacije i konsenzus svih onih koji učestvuju u ustavnim promjenama”.

(NEZAVISNI/ N1/ Foto: Arhiv)