Svetlana Cenić: Priča koju plasira Tegeltija je za malu djecu, stavlja metu na leđa Korajlić i okrivljuje sve da je ugrožen

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić komentarisala je za N1 jučerašnju izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojoj kaže kako se on ne osjeća sigurno u Sarajevu.

“Davno je prošlo to vrijeme kada se po kazni išlo u državne institucije, kada niko nije htio. Sada je duže vrijeme opšta tuča ko će na državni nivo, kako to zovu u Banjaluci, i tu je konkurencija najžešća, a zašto? Zato što je plata sigurna. Znate kako se raspoređuju prihodi – i prioritet ima država. Tu je odvojen život, stan, prevoz, naknade, sve moguće, i vrlo je komotno zato što se ne radi ni svaki dan, jer se ne zna kad ko dolazi iz Banjaluke ili Republike Srpske na posao, a toliko su ugroženi da ih viđamo u tržnim centrima SCC i BBI u shoppingu”, istaknula je Svetlana Cenić za N1.

“To je priča za malu djecu, koju plasira Tegeltija stavljajući metu na leđa Ivani Korajlić i okrivljujući sve žive da je ugrožen, a mi znamo da mora da traži izlaznu strategiju da da ostavku pa će biti da je ugrožen, a onda će Dodik da pozove ostale da vide kako će se ponašati u Sarajevu, što je jedna kriza, pogotovo u pregovorima sa MMF-om, ako ne daju pare oni i iz Evropske unije. Te finte su već toliko dugo na sceni da mi je muka i kad to čujem”, dodala je.

Potcrtala je, tako]er, da nema srpskog, bošnjačkog, hrvatskog prava, ekonomije, medicine, mašinstva…

“To ne postoji. Kad treba da se liječe, traži se najbolji, kada treba da se brani, traži se najbolji, samo ovdje je da, kada treba da obavljaš dužnost, ti si predstavnik naroda i institucija. Svaku svoju nesposobnost odmah pripisuje da je čitava nacija ugrožena. Ljudi se u svijetu tome smiju”, komentarisala je za N1.

Na pitanje da li se ona osjeća sigurno, rekla je da se ne žali te da hoda normalno po gradu.

“Ali, možda je to zato što nisam institucija, otkud znam, ali ja nemam tih problema. Budala ima svugdje i, ako će budala da nasrne, ona će nasrnuti i u Banjaluci, i u Beogradu, i New Yorku, i Sarajevu. Razumijem ja koja je to manipulacija, ali promašena je više. Šta boli koga uho u Sarajevu za jednog Tegeltiju. Pitanje je da li on radi svoj posao kako treba ili ne – to je jedino pitanje koje se nameće”, potcrtala je Cenićka.

Kazala je i da je u Ferhadiji u Sarajevu viđala i druge srpske predstavnike, ali i u raznim shopping centrima, kao i po restoranima, te je upitala> “Je l’ se to nekom nešto desilo?”

I predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je ranije za N1 kako se osjeća sigurno u Sarajevu, kao i da nema nikakvih problema.  

“Nemam nikakvih problema. Ne znam na šta je mislio gospodin Dodik. Često je on to ponavljao, ovo nije prvi put. Uvijek kad spomene, mi razmišljamo je li to novi manevar, neki spin da se možda u fokus stave stvari na nešto drugo. To je u politici često: hoćete da skrenete pažnju s nečeg drugog. Kada govorimo o temama uzgrožavanja bezbjednosti, o napadima na ovu ili onu grupaciju, narod, šta ja znam, često je on to koristio, ali znamo da je to uvijek kratkoročno. Ne znam o čemu je pričao, to bi, vjerovatno, podrazumijevalo da i on više nije u Sarajevu i da se ne odnosi to na neke druge, a da on bude tu”, komentar je Šarovića.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je jučer nakon sastanka sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milanom Tegeltijom i predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović kako je “ugrožavanje Tegeltijinog života doseglo nivo u kojem RS ne može garantovati bezbjednost da on obavlja svoj posao”.       

“VSTV je neustavna kategorija, to je nametnutno tijelo koje je služilo za profilisanje političkog sistema, tj. obračun sa RS. Kada je upostavljen paritet zajedno s ljudima iz RS, dolazimo u poziciju da je Sarajevo, da se može čuti da je pravosuđe izgubljeno i da se vrti u njihove ruke”, kazao je Dodik i dodao:  

“Kadrovima iz RS i meni kao članu Predsjedništva nije sigurno tamo boraviti. RS je spremna da garantuje svakom bezbjednost bez obzira na nacionalnu pripadnost i koje su vjere. Ogorčeni smo na neke pravosudne presude za koje se vidi da su vezane za politiku koju donose Bošnjaci u sudovima u RS. Tu analiza postoji i vidljiva je. Oni su izvršioci radova političkog Sarajeva kroz pravosuđe.”

Rekao je da “žele da istjeraju Tegeltiju tako što ga ugrožavaju”.