Sadik Ahmetović optužen za zloupotrebu položaja u vrijeme dok je bio ministar sigurnosti BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv bivšeg državnog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, saopćeno je iz Tužilaštva.

Kako navode iz Tužilaštva, Ahmetović, rođen 1969. godine u Srebrenici, tereti se za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

– Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu ovlaštene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obnašao funkciju Ministra sigurnosti BiH, tokom 2011. i 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću (1983), potpisao sa navedenim Ugovore o djelu, kako bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH – navodi se u optužnici.

Međutim, kako se navodi dalje, Adnan Bektić nikada nije obavljao navedene ugovorom opisane poslove i zadatke.

– Na navedeni način, optuženi Ahmetović Sadik je omogućio navedenom da prima naknadu prema Ugovoru o djelu, iako je znao da navedeni opisane poslove nije radio. Na taj način je omogućio Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema Ugovoru o djelu i isplati dnevnica u ukupnom 15.680 KM za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine – naveli su iz Tužilaštva.

Ahmetovića terete da je iskorištavanjem svog službenog položaja ministra sigurnosti, pribavio protupravnu imovinsku korist Bektiću, u iznosu večem od 10. 000 KM, čime je počinio krivično djelo djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz člana 220. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.