Inzko: Negiranja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca moraju prestati

Poštivanje i promoviranje ljudskih prava i osnovnih sloboda važan je element svake moderne demokratije i prosperitetnog društva, izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko povodom Dana ljudskih prava, saopćeno je.  

Poštivanje ljudskih prava i promocija inkluzije i dijaloga znak su socijalne zrelosti i napretka. Ovo je posebno važno za zemlju kao što je Bosna i Hercegovina, koja teži pridruživanju Evropskoj uniji, jer je poštivanje ljudskih prava preduslov za zemlje koje žele da se pridruže Uniji – Inzkove su riječi.

U tom svjetlu, visoki predstavnik pozdravlja okvir za primjenu ciljanih restriktivnih mjera za rješavanje ozbiljnih kršenja i zloupotreba ljudskih prava širom svijeta, koji je usvojilo Vijeće Evropske unije.

Visoki predstavnik osuđuje što mnoge odluke Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, a posebno presuda u predmetu “Sejdić-Finci protiv BiH” i srodne odluke, kao što je posljednja u predmetu “Pudarić protiv BiH”, nisu provedene, što rezultira kontinuiranim kršenjem ljudskih prava određenog broja građana BiH kojima se uskraćuje pravo da se kandidiraju za određene javne funkcije.

– Ako Bosna i Hercegovina i njene političke elite žele biti dio evropske porodice koja se zasniva na punom poštivanju ljudskih prava, trendovi poput nepoštivanja vladavine prava, politiziranja pravosuđa, negiranja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca, moraju prestati. Sve je to suprotno onome što predstavlja Evropska unija – rekao je visoki predstavnik Inzko.

Pozvao je sve političare u Bosni i Hercegovini da napuste praksu sukobljavanja i okrenu se izgradnji budućnosti BiH u skladu s EU principima osiguranja ljudskih prava za sve građane Bosne i Hercegovine.

(NEZAVISNI/ Fena)