Podignuta optužnica protiv trojice pripadnika “Ravnogorskog pokreta” zbog širenja mržnje u Višegradu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dušana Sladojević (63), zvanog Krvce i Čiča iz Ključa, Slavka Aleksića (64), zvanog Vojvoda, iz Bileće i Riste Lečića (57) iz Trebinja.

Optuženi se terete da su 10. marta 2019. godine, učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na trgu u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

– Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta – saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Optuženi Lečić tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Foto: Arhiv)