Pretražen stan napadača u Beču, radi se o “radikalizovanoj osobi”

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP) i generalni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf jutros su govorili o napadu koji se desio u Beču protekle noći.

Potraga za napadačem je u toku, njegov stan je pretražen, kazali su. Ukupno tri civilne žrtve i jedan napadač su smrtno stradali.

“Moje misli u ovim teškim satima su sa žrtvama i rodbinom. Mislimo na mrtve i povrijeđene, uključujući jednog dežurnog policajca”, kazao je ministar Nehnamer. 

“Jučerašnji napad je napad na naše vrijednosti i pokušaj da nas podijele. Nećemo to tolerisati. Bit će posljedica”, dodao je u obraćanju.

Bečki generalni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf je kazao da se “intenzivno radilo na identifikaciji napadača.”

“Pretražena je kuća napadača. Pronađeno je i ustupljeno nam blizu 20.000 videozapisa, a mi smo već pretražili 20% ovog sadržaja”, dodao je Ruf.

Ruf je dodao da se radi na slanju dodatnih policijskih snaga iz drugih dijelova zemlje u Beč kako bi se intenzivirala potraga.

Na pitanje novinara o kakvoj vrsti napada se radi, kazali su da je rano govoriti o detaljima ali da je napadač definitivno bio “radikalizovana osoba”.

Ministar unutarnjih poslova Nehammer kaže da se ne može isključiti mogućnost da postoje i drugi počinitelji.

“Pretpostavlja se da je počinitelja bilo još više”, kazao je kratko.