Đonlagić: Hrvatska se miješa u unutrašnja pitanja BiH, isto smo gledali od naših susjeda početkom devedesetih

Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH Dženan Đonlagić reagirao je na izjavu ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, koji danas boravi u Mostaru, kako će se Hrvatska snažno zalagati za HDZ-ovu viziju izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

-Vrlo je zanimljivo da ministar vanjskih poslova Hrvatske uopće ne pominje presude Evropskog suda za ljudska prava. Znamo i zašto. Upravo zato što te presude nikako ne idu u korist HDZ-a BiH i njihovim zahtjevima – navodi Đonlagić.

Dodaje kako u DF smatraju da se moraju implementirati u prvom redu presude suda iz Strazbura, pa i presude domaćih sudova.

-Grlić Radmanu bi bilo bolje, imajući u vidu činjenicu da HDZ-u ne odgovara provođenje presuda iz Strazbura, da se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH, jer upravo time dokazuje da zvanična politika Zagreba je ta koja kvari dobrosusjedske odnose i sabotira EU put kroz zagovaranje standarda koji su u suprotnosti s EU – rekao je Đonlagić.

Mi se u Bosni i Hercegovini, dodao je on, nikad nismo bavili internim pitanjima Hrvatske, „ali smo evo dočekali otvoreni napad na suverenitet naše države“.

-Isto smo gledali od naših susjeda početkom devedesetih. Ali sad će naići na malo drugačiju Bosnu i Hercegovinu od one koju su htjeli cijepati prije 30 godina – naveo je Đonlagić, saopćeno je iz DF-a.

(Foto: klix.ba)