Reakcije evropskih zvaničnika: Oštre osude napada u Beču

Napade u Beču, u kojima su u ponedjeljak navečer poginule najmanje dvije osobe, oštro su osudili, uz ostale, talijanski premijer Giuseppe Conte, , španjolski premijer Pedro Sanchez.


Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel poručio je da Evropa snažno osuđuje “kukavički akt protiv života i naših ljudskih vijednosti”.

– Moje misli su sa žrtvama i građanima Beča nakon večerašnjih užasnih napada. Stojimo uz Austriju – poručio je Michel na Twitteru.

Napad je osudio i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Mi, Francuzi, dijelimo šok i tugu Austrijanaca nakon napada u Beču. Nakon Francuske, prijateljska je zemlja na udaru. Ovo je naša Europa. Naši neprijatelji moraju znati s čim imaju posla. Nećemo popustiti ni pred čim”, napisao je.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen šokirana je i tužna zbog brutalnog napada koji se dogodio u Beču.

– Moje misli su sa porodicama žrtava i austrijskim narodom. Evropa stoji u punoj solidarnosti sa Austrijom. Jači smo od mržnje i terora – poručila je Von der Leyen na Twitteru.

Oglasio se talijanski premijer Conte i poručio kako u Evropi nema mjesta mržnji.

Kancelar Sebastijan Kurz osudio je napad i okarakterizirao ga odurnim terorističkim napadom.

“Policija će djelovati protiv napadača. Drago mi je da su već eliminirali jednog. Nikada nas neće zastrašiti terorizam i borit ćemo se protiv tih napada na sve načine”, rekao je.

Zahvalio je svim službama na njihovom radu, kao i liderima EU i međunarodnim partnerima koji su objavili poruke podrške.

Kurz je objavio da će federalna vojska štititi Beč, kako bi policija nesmetano mogla loviti teroriste.

Španski premijer Pedro Sanchez poručio je kako je Španija solidarna s Austrijom te kako Evropa neće pokleknuti pred mržnjom.

Napad je osudio i Andrej Plenković.

“Najoštrije osuđujemo stravičan napad u Beču i izražavamo sućut obiteljima žrtava te solidarnost austrijskom narodu. Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima”, napisao je na Twitteru Andrej Plenković.

Oglasila se i njemačka vlada, rekavši kako su njihove misli uz ozlijeđene i žrtve.

“Nećemo popustiti mržnji koja je usmjerena podjeli naših društava”, rekli su.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je da prati događaje u Beču i da su solidarni sa Austrijancima.

“Naši se građani solidariziraju sa svim Austrijancima pogođenim ovim kukavičkim terorističkim aktima. Naše misli i molitve su s njima!”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova poručila je da Rusija izražava podršku Austriji zbog terorističkog napada koji se dogodio u Beču.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev napisao je da šokantne vijesti dolaze iz Beča u vrijeme kada bi trebalo da smo jedinstveni i solidarni.

“Najoštrije osuđujem terorističke napade i svaki čin nasilja. Moje misli su sa obiteljima i prijateljima žrtava, ljudima iz Beča i mojim prijateljem Sebastianom Kurtzom”, napisao je Zaev.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson je objavio da je šokiran zbog napada i da je Velika Britanije uz Austriju.

“Zajedno smo protiv terorizma”, naveo je Boris Johnson.

(Foto: AFP)