Obilježen 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle

Delegacija Grada Tuzle, odala je poštovanje i položila vijence na spomen obilježima na Trnovcu, Josipu Brozu Titu i narodnim herojima 1941.-1945., zatim na spomeniku partizanskim brigadama koje su zajedno sa građanima Tuzle oslobodile grad 1943., i poginulim braniocima BiH i Tuzle 1992-1995, nosiocima najvećih ratnih priznanja 1992.-1995. i civilnim žrtvama na Slanoj Banji.

Podsjećamo, Tuzla je 2. oktobra 1943. godine bila najveća oslobođena teritorija u cijeloj Evropi. Sloboda je trajala četrdeset dana, nakon čega je grad ponovo okupiran. Konačno oslobođenje uslijedit će u septembru 1944. godine. Tuzlaci i Tuzlanke dali su veliki doprinos u borbi protiv fašizma. U borbama za oslobođenje zemlje 889 Tuzlaka i Tuzlanki dalo je svoje živote.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je u svom obraćanju prisutnima rekao: ˝Građankama i građanima Tuzle čestitam 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle, datum značajan za historiju Bosne i Hercegovine i Tuzle. Bila je to prekretnica u Drugom svjetskom ratu, pa je ovaj datum i danas simbol pobjede nad fašistima, nacistima, četnicima i ustašama. Antifašizam i antinacionalizam i danas predstavljaju najviši nivo bosanskohercegovačkog patriotizma. Tuzla je prva pokazala i 1992. da Slobodan Milošević nije nepobjediv. Nema još onoga ko je pobijedio Tuzlu koja je danas najsigurniji čuvar vrijednosti antifašizma i toga smo svjedoci. Čuvajući antifašističke vrijednosti, mi čuvamo AVNOJ-evske granice, cjelovitost Bosne i Hercegovine, jer je ona u antifašističkoj borbi ZAVNOBiH-om i AVNOJ-em ponovo rođena“, izjavio je gradonačelnik, te dodao: „Tuzla će i dalje, kao što je i danas, ostati najjače utvrđenje normalnosti, čuvar civilizacijskih tekovina antifašizma. Ponosan sam na građane i građanke Tuzle, ponosan sam na Tuzlu. Sretan vam 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle!“.

”Nakon polaganja vijenaca i odavanja poštovanja na spomenicima na Slanoj Banji, u Međunarodnoj galeriji portreta upriličena je i izložba portreta Josipa Broza Tita iz zbirke „Tito u djelima likovnih umjetnika“, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju Dana oslobođenja Tuzle prisustvovala je i delegacija Saveza antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine, koju su činili Seid Đulić, Nijaz Skenderagić i Raif Dizdarević.

 Program obilježavanja se odvijao uz pridržavanje svih propisanih mjera vezanih za epidemiju koronavirusa.

(Foto:Tuzlanski.ba)