Pompeo: SAD će iskoristiti svoja diplomatska sredstva da pogura reformske procese u BiH i njen put u EU i NATO

Američki državni sekretar Mike Pompeo i hrvatski premijer Andrej Plenković juče su u Dubrovniku, između ostalog, razgovarali i o euroatlantskom putu regiona i Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je na dobrom putu da dobije status kandidata za državu članicu Evropske unije, ukoliko sudimo po signalima koji su nedavno došli iz Brisela, nakon što je Predsjedništvo BiH održalo sastanke s nekoliko evropskih zvaničnika. S druge strane NATO put naše države nije posve jasan.

Pompeo je u Dubrovniku izrazio nadu da će region doći do kraja tog procesa te je kazao da će SAD iskoristiti svoja diplomatska sredstva da pogura reformske procese koji u konačnici vode i do ulaska u EU i NATO.

“Mi ćemo investirati svoje diplomatske kapacitete da bi se postigle dobre stvari za Evropu, dobre stvari za narod Hrvatske i dobre stvari za regiju”, rekao je Pompeo.

Plenković je potcrtao da Hrvatska pruža punu podršku svim susjedima koji žele u EU.

“Mi smo to doživjeli kao svoju političku zadaću, da regiji damo ključnu potporu i osiguramo ono što su i hrvatski interesi. Za nas je posebno važno pitanje BiH, 25 godina je od Dejtona, smatramo da upravo ta zemlja, na koju smo upućeni i koja je upućena na nas, treba osigurati punu ravnopravnost svih naroda koji tamo žive. Na tom tragu smo i vodili dijalog sa svim predstavnicima”, rekao je Plenković.

Mike Pompeo je bio na sastanku s premijerom Hrvatske, ministrom vanjskih poslova i ministrom odbrane, a glavna tema je ukidanje viza za Hrvate koji ulaze u SAD i hrvatski odabir američke ponude borbenih aviona. Sagovornici su razgovarali i o drugim temama koje se tiču regiona i BiH.

(Foto:Sl.B)