Košarac: Realizacija projekta HES ”Gornja Drina” u nadležnosti institucija RS

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, pozdravio je potpisivanje zajedničke izjave RS i Srbije o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”, kojim je predviđena izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine – Buk Bijela, Foča i Paunci. 

Ministar Košarac smatra da realizacija ovog projekta predstavlja novi ozbiljan energetski resurs RS i Srbije, zahvaljujući kojem će biti omogućen ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.  

“‘Negativne reakcije dijela političke javnosti u Federaciji BiH, kao i pokušaji opstrukcije strateškog projekta Hidroenergetskog sistema ‘Gornja Drina’ proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora Republike Srpske i saradnje sa Srbijom. Ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizuje na korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i našeg regiona, niti postoje ustavne i zakonske prepreke da on bude realizovan”, poručio je ministar Košarac.  

Ili ne zna ili se pravi lud. Ili je naglo postao zaboravan. Jer, ministar bi morao znati da je riječ o vodnom blagu Bosne i Hercegovine i da Bosna i Hercegovina isključivo može da raspolaže svojom imovinom. Potvrdili su to i Ustavni sud BiH i OHR. 

Ali, valjda kao i Dodik, Košarac se to trudi iskulirati. 

Iako se često iz SNSD pozviaju na Dejton, zaboravljaju da je tim Dejtonom i Ustavom BiH potpisivanje međunarodnih sporazuma dozvoljeno jedino državi BiH. 

Samovoljno je pak Košarac odlučio da pošalje dopise predsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru rudarstva i energetike Republike Srbije, u kojima ih je informisao o važećem pravnom okviru na nivou institucija BiH u vezi sa izgradnjom Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”. 

”Ustav BiH i postojeći zakonski propisi ograničavaju nadležnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u oblasti energetike na koordinirajuću ulogu između politika nadležnih entitetskih ministarstava. To je politika koju zagovaram i od koje neću odstupiti, jer smatram da je poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti jedini ispravan model funkcionisanja i preduslov za uspješnu saradnju institucija”, naveo je ministar Košarac. 

(NAP)