Džaferović i Komšić glasali za priznanje Kosova, Dodik bio protiv

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se javnosti nakon održane sjednice, jedne redovne i dvije vanredne, na kojima je raspravljano o nizu pitanja.

Džaferović je kazao da je, kada je u pitanju premještanje Ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, ta inicijativa odbijena.

– Gospodin Komšić je predlagao da se ne izjašnjavamo ni o jednom od tih pitanja, Dodik se nije složio sa tim,Komšić i ja smo glasali protiv toga da se Ambasada premjesti u Jerusalem. Odluka nije donesena. Mislim da je to ispravan potez Predsjedništva jer je tu u skladu sa međunarodnim obavezama koje je preuzela BiH – pojasnio je Džaferović.

Džaferović i Komšić su glasali za priznanje Kosova,dok je Dodik bio protiv,  te će to pitanje biti ponovo na dnevnom redu naredne sjednice. Ukoliko ishod glasanja bude isti, Dodik će, pojašnjava Džaferović, biti u prilici da pokrene vitalni entitetski interes.

– Kada je u pitanju redovna sjednica, znate da smo mi održali raspravu i usvojili određene zaključke o nizu otvorenih pitanja. Odmah da vam kažem da je Predsjedništvo pozdravilo inicijativu, ali što se nas tiče, mi smo zadužili Vijeće ministara da napravi analizu svih sporazuma koje BiH ima, da se napravi precizna analiza šta to znači za BiH, koje su štete, koje koristi. Ta analiza će biti dostavljena Predsjendištvu u roku od 30 dana – izjavio je Džaferović.

Dodik je, dodaje, predlagao da se BiH danas priključi „malom Šengenu“. Usvojena su i dva zaključka koja se odnose na borbe protiv pandemije, a to su inteziviranje aktivnosti Vijeća ministara BiH po pitanju koordinacije svih mjera na svim nivoima u BiH.

(Foto:tip.ba)