Izetbegović u Mostaru: Ovo je najljepši grad u BIH

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović jučer je prisustvovao svečanosti povodom 30.godišnjice osnivanja ove stranke u Mostaru. Čestitao je Gradskom odboru na 30 godina borbe za slobodu, demokratiju i prosperitet društva, te odbranu, obnovu, oporavak i boljitak Mostara, napomenuvši kako je to jedan od najljepših gradova ne samo u BiH, nego i tom djelu Evrope.

Bosanskohercegovački patrioti su prošli golgotu, nikome nije bilo lako, ali Mostarcima i Bošnjacima ovog dijela Hercegovine je u svemu bilo duplo teže. Ponosni smo na vas i na sve što ste izdržali i postigli – kazao je Izetbegović.

Izetbegović se prisjetio prvog skupa SDA Mostara koji je tog 16.septembra 1990.godine održan na „Veležovom“ stadionu, kazavši da se sjeća svih aktera, kao i dijelova govora svog rahmetli oca, Alije Izetbegovića.

– Bilo je dakle i dobrog i lošeg u ovih 30 godina, ništa nećemo zaboraviti, ali trudit ćemo se više sjećati se dobrog.Ovo je možda najljepši grad u BiH koji može da bude i jedan od najuspješnih gradova i sredina u BiH.Evo, ide i kampanja i okupili smo Koaliciju .Ne idemo sa parolom protiv, već sa parolom za! Za pomireni Mostar, za Mostar koji je spoj tradicije i savremenosti, za čisti i uredni Mostar, za grad koji će biti šampion u turizmu, koji će garantovati svojim stanovnicima zaposlenje, bogat kulturni život i jasnu perspektivu. Za evropski Mostar! Svi ćemo biti uz vas u decembru. Odličan posao ste obavili do sada, i mi iz vrha SDA smo pomagali, dr. Zvizdić posebno. Čestitam Mariću i Špagi na širokoj koaliciji koju su okupili. Trebalo je mnogo pameti i snage da se prvo pobijedi samog sebe kako bi se napravilo jedinstvo u ovakvim okolnostima. Ta pobjeda će ako Bog da omogućiti i onu u decembru-kazao je Izetbegović.

Za sjećanje na ovaj dan on je poklonio Historijski atlas Bosne i Hercegovine Salemu Mariću u kojem su sadržane zemljopisne karte i mape BiH stare preko pola milenija i svjedočanstvo o postojanju BiH i njezinom suverenitetu. Potom je uručio pakete zaslužnim članovima stranke za uspješan rad, a on je na poklon dobio slika Starog mosta u Mostaru.

(Foto:TIP.ba)