Otvoren 18. Međunarodni sajam turizma i ekologije “List”

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović  danas je svečano otvorio 18. po redu međunarodni sajam turizma i ekologije “List” u Lukavcu.

“U mnogim zemljama ovo korona-ljeto protječe u znaku slogana: upoznaj svoju domovinu. Zemlje zapadnog Balkana, među kojima i Bosna i Hercegovina kao posebno pogođene pandemijom “osuđene” su na turizam kod kuće i domaće turiste. Sve to ponovno je ukazalo na mali broj brendiranih destinacija i neadekvatnu turističku infrastrukturu, što je izazov koji je pred nas postavljen. Očekujem da nam ovakve sajamske aktivnosti pomognu u savladavanju ovog izazova”, kazao je premijer Tulumović, te dodao da smo upravo okrenuti sebi, u ovo “vrijeme korone” pronašli put kojim trebamo ići kako bi smo naše destinacije pretvorili u brendove.

Ovaj sajam okupio je oko 80 izlagača iz četiri zemlje, na  40 izložbenih paviljona  i jedan je od najznačajnih sajmova turizma u BiH i regiji.

U okviru sajma predstavljeni su turisticki potencijali TK, ali i drugih kantona u FBiH te u manjem bh. entitetu. Za to se pobrinula Turisticka zajednica TK koja je sa prijateljima iz drugih turistickih zajednica prezentovala sve prirodne i turisticke resurse naše domovine.

Osim premijera Tulumovića današnjoj manifestaciji prisustvovali su i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafa Šakić, ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić i ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić.

(Foto:Odjeljenje za informisanje Vlade TK)