Izetbegović za N1: I Čović odustaje od ideje trećeg entiteta

Nije krivica Željka Komšića što nije bio u vojsci koja je napravila udruženi zločinački poduhvat, je li se on treba izvinjavati zbog toga što je bio na pravoj strani – zapitao se Bakir Izetbegović, prvi čovjek Stranke demokratske akcije.

O odlasku u Zagreb i sastanku sa Plenkovićem, on je kazao:

– Mogu da se opredjelim da se durim šutim, da prepustim da hrvatsko rukovodstvo informišu Dodik i Čović ili da odem i da kažem stvari koje mi se nisu svidjele. Vrlo loše reakcije su u Hrvatskoj bile o Komšiću šta sam rekao, da im kažem šta radi HDZ u BiH, možda ne žele da vide te istine. Treba im kazati da HDZ zasutavlja formiranje Vlade FBiH, mi već godinu dana nemamo Ustavni sud FBiH. Rekao sam o njegovom zbližavanju sa Dodikom. Plenković je reagirao vrlo pristojno. Najvažnije je da Hrvatska promijeni odnos – naveo je Izetbegović.

Istakao je da Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu ugroženi.

Na pitanje da li je priča o tzv. trećem entitetu i dalje živa pa i kod hrvatskih zvaničnika u Hrvatskoj, Bakir Izetbegović kazao je da – nije.

– Nije. Od ideje trećeg entiteta zvanično odustaju i gospodin Čović i Hrvati u BiH. Svjesni su da nisu u stanju nacrtati čak ni na mapi kuda bi išla linija podjele. Nema govora. Ali su zainteresovani da naprave institucionalni treći entiet. Neku kapsulu za Hrvate unutar institucija. Prije svega su zainteresovani za domove naroda – kazao je lider SDA.

Potom je naglasio da se hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ne smije osjećati loše u ovoj zemlji.

– Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ne smije se osjećati stisnuto, oni nisu manjina, ne smiju se osjećati loše u Bosni i Hercegovini, ali ne smiju njegovi predstavnici imati takvu poziciju da guše volju većine u parlamentima. Majstorluk je naći rješenje – naglasio je Izetbegović.

(Izvor: N1)