Haris Silajdžić o pobjedi Bidena: Ukratko, lakše se diše

Pobjedu Joe Bidena na predsjedničkim izborima u SAD komentarisao je Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva BiH

-Joseph Biden je čovjek dobrih namjera i dobre volje. Ovo je pobjeda svih dobronamjernih ljudi na svijetu. Američka administracija vođena njegovim iskustvom u međunarodnim odnosima može odgovoriti na narasle tenzije i polarizacije izazvane brzinom promjena bez presedana u historiji. Demokratija je globalno u krizi; njegova administracija može povesti svijet putem afirmacije demokratskih vrijednosti i veće jednakosti uključujući i ekonomsku – kazao je Silajdžić za Vijesti.ba

Dodaje da smo u našem vremenu upućeni jedni na druge više nego ikada i da izolacija nije odgovor na probleme.

-Vjerujem da će restauracija multilateralizma i međunarodne saradnje na svakom planu sa više otvorenosti i dobre volje biti jedan od prioriteta Bidenove administracije. Isto tako i siromaštvo i nepravda koji prijete miru koliko i klimatske promjene i nuklearno oružje”, smatra Silajdžić, te nastavlja:

“Gospodin Biden je pravi čovjek na pravom mjestu koji može inicirati rješenja za goruće probleme u ovom svijetu. Znam da neće propustiti da učini sve što je moguće za našu zemlju ako to našom angažovanošću, dobrom voljom i sposobnošću zaslužimo”.

Silajdžić smatra da je Bidenova pobjeda demonstracija snage demokratske volje američkog naroda i američkih institucija koje djeluju u skladu sa američkim Ustavom.

-Pobjeda gospodina Bidena će doprinijeti da se duh poštivanja zakonitosti prenese i na međunarodni plan i na međunarodne institucije kao što su Ujedinjene nacije, što je u interesu slabijih karika u lancu. Ukratko – lakše se diše – zaključuje Silajdžić u razgovoru za Vijesti.ba.