Biden održao pobjednički govor: Bit ću predsjednik koji ne dijeli, već ujedinjuje

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji, nakon što je proglašen za pobjednika izbora.

Prva se na binu popela i za mikrofon stala Kamala Harris, koja je pozdravila sve okupljene i zahvalila im što su glasali i na taj način njoj i Bidenu omogućili pobjedu.

– Za demokratiju se treba boriti jer mi ljudi imamo moć graditi našu budućnost – poručila je Harris prisutnima.

Zahvalnost je iskazala i brojačima glasova koji su, kako je rekla, sačuvali američku demokratiju.

– Hvala što ste glasali u rekordnom broju i što se čuje vaš glas. Bilo je suza i gorčine, ali uspjeli smo – navela je novoizabrana američka potpredsjednica.

Istakla je kako je svjesna da su vremena izazovna, naročito posljednjih nekoliko mjeseci. No, uprkos tome, američkim građanima je poručila da su odabrali nadu, nauku i istinu – odabrali su Bidena za budućeg predsjednika SAD.

Za njega je rekla da je stabilan i čovjek čvrste ruke, a za njegovu suprugu Jill da će biti izvrsna prva američka dama.

Naglasivši kako ona možda jeste prva žena na toj funkciji, potcrtala je da nije i posljednja. Svaka djevojčica koja ovo sad gleda, dodaje Harris, može vidjeti da je ovo zemlja mogućnosti.

– Amerikancima, bez obzira za koga ste glasali – bit ću potpredsjednica Joeu, kao što je on bio Obami. Joe će biti predsjednik svih Amerikanaca – zaključila je u svom govoru Kamala Harris.

Novi američki predsjednik bio je nestrpljiv i jedva je čekao da se obrati naciji, pa je na binu izašao laganim trčećim korakom.

Amerikanci su, rekao je u uvodnom dijelu, rekli svoje – a to je da je on odnio uvjerljivu pobjedu s najviše glasova ikad – više od 74 miliona. Počašćen je, kaže, povjerenjem koje mu je dato.

– Bit ću predsjednik koji ne dijeli, već ujedinjuje, koji ne vidi crvene i plave, već samo ujedinjene države – naveo je Biden.

Njegova supruga Jill će, uvjeren je, biti odlična prva dama, i bez nje ne bi ni bio tu gdje je sada.

– Naši protivnici nam nisu naprijatelji. I oni su Amerikanci. Biblija nam kaže da postoji vrijeme za sve, a sad je vrijeme da zacijelimo – konstatovao je Biden, naglasivši kako vjeruje da je vrijeme za obnovu demokratije.

Ističe da i onda kada je njegova kampanja bila na niskim granama, afroamerička zajednica zauzela se za njega. Uvijek ste bili moja leđa, a ja ću biti vaša, poručio je Biden, dodavši da će iskorijeniti sistemski rasizam.

Najavio je da će odmah nakon inauguracije donijeti plan borbe protiv koronavirusa. Neka ovo mračno doba demonizacije u Americi, dodao je, završi sada i ovdje.

– Cijeli svijet večeras gleda Ameriku, ona je svjetionik – ponosno je poručio Biden.

Poslao je poruku i onima koji su na izborima glasali za njegovog protivnika Donalda Trumpa, pozivajući ih na jedinstvo i pomirenje.

– Razumijem razočaranje svih vas koji ste glasali za predsjednika Trumpa. I ja sam u par navrata gubio izbore, ali hajmo sada jedni drugima dati šansu – poručio je Biden.

(Foto: AP)