Federalna vlada otkazala još jednu aukciju obveznica

Vlada Federacije otkazala je aukciju trogodišnjih obveznica, planiranu za 10. novembar 2020. godine, navodi se u obavijesti Ministarstva finansija FBiH.

– Uzimajući u obzir adekvatan nivo likvidnosti Jedinstvenog računa trezora Federacije Bosne i Hercegovine i zbog toga smanjene potrebe za finansiranjem, Federalno ministarstvo finansija odlučilo je da otkaže aukciju obveznica planiranu za 10. novembar 2020. godine – navodi se u obavijesti.

Istovremeno, Vlada FBiH zakazala je za 17. novembar aukciju šestomjesečnih trezorskih zapisa u iznosu od 50 miliona KM.
Do kraja godine, prema kalendaru aukcija, planirane su još dvije aukcije dužničkih vrijednosnih papira – dvogodišnjih obveznica u vrijednosti od 60 miliona KM 8. decembra i devetomjesečnih trezorskih zapisa u vrijednosti od 50 miliona KM 15. decembra.

Vlada Federacije BiH ranije je otkazala dvije planirane oktobarske aukcije obveznica FBiH u ukupnom iznosu od 80 miliona KM, također zbog smanjene potrebe za finansiranjem.

Otkazane su aukcija šestogodišnjih obveznica planirana za 13. oktobar 2020., kao i aukcija petogodišnjih obveznica planirana za 20. oktobar 2020. godine. Ukupan dug kojim upravlja i za koji je odgovorna Vlada FBiH iznosio 5,7 milijardi KM, dok udio duga u BDP-u iznosi oko 25 posto.

(Izvor: SL.B.)