SDA: Niškić mora objasniti zašto je SDP prao novac preko sumnjivih firmi

Služba za reviziju Centralne izborne komisije BiH zaključila je da je stranka SDP BiH prekršila Zakon o finansiranju političkih partija angažujući firmu za iznajmljivanje dizalica za potrebe savjetovanja.

Tim povodom oglasila se Stranka demokratske akcije.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji je spreman da svima drži moralne lekcije, mora javnosti objasniti sve detalje i razloge zbog kojih su on i njegovi najbliži saradnici flagrantno prekršili Zakon o finansiranju političkih partija, saopćeno je iz SDA.

– Služba za reviziju Centralne izborne komisije BiH je utvrdila da je SDP BiH prekršio zakon angažujući firmu za iznajmljivanje dizalica “Promotiv” iz Širokog Brijega, za potrebe savjetovanja i medijske promocije.

-Da stvar bude još sumnjivija, navodni dug SDP-a prema preduzeću iz Širokog Brijega otkupila je firma iz Hrvatske ‘Analytics Expert’, koja je pod temeljitom istragom hrvatskih policijskih i pravosudnih institucija zbog pranja novca. Iako je SDP direktno kršio zakon i dijelom je međunarodnog skandala, inače vrlo pričljivi Nikšić se ‘brani šutnjom’ i pokušava finansijsko-političke malverzacije gurnuti pod tepih”, navode iz SDA.

Najmanje što se od Nikšića i SDP očekuje jeste, smatraju u SDA, da javno objasne “šta je bio cilj ovih krajnje sumnjivih finansijskih transakcija, i da li su napadi SDP-a na dio probosanske koalicije, ustvari, vraćanje duga hrvatskoj politici zbog usluge koju mu je ova politika učinila”.

-Krajnje je vrijeme da policijske agencije i Tužilaštvo BiH istraže ovaj slučaj, kao što to uveliko rade njihove kolege u Hrvatskoj”, zaključuju u SDA.