Džaferović se sastao s premijerom Albanije: Otvaranje bh. ambasade će unaprijediti odnose

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović tokom susreta s premijerom Republike Albanije Edijem Ramom u Tirani izrazio je zadovoljstvo saradnjom između dvije zemlje, istakavši da je u proteklom periodu održano više susreta na visokom nivou, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Džaferović je kazao da postoji obostrani interes da se unaprijede postojeći dobri odnosi. Naglasio je da će otvaranje ambasade BiH u Albaniji, ali i otvaranje ambasade Albanije u BiH, biti prvi korak ka intenziviranju odnosa između dvije države, javlja izvještač Fene iz Tirane.

Na sastanku je razgovarano o evropskom putu BiH i Republike Albanije, a bilo je riječi i o regionalnoj saradnji te očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsjedavajući Džaferović i premijer Rama istakli su značaj regionalne saradnje, a bilo je riječi i o slobodnom kretanju ljudi, kapitala i usluga, odnosno tzv. Mini Šengenu.

Tema razgovora Džaferovića i Rame bila je i status nacionalnih manjina. Predsjedavajući Džaferović je zahvalio premijeru Albanije na podršci bosanskohercegovačkoj zajednici koja stoljećima živi na prostoru Republike Albanije.

Razgovarano je o saradnji u brojnim segmentima te je istaknut značaj brojnih zaključenih bilateralnih sporazuma. Naglašeno je da treba raditi na finaliziranju sporazuma i memoranduma koji su u fazi zaključivanja kako bi se unaprijedila saradnja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je posjetio i Groblje narodnih heroja te položio cvijeće na spomen-obilježje Majka Albanija.

Džaferović se ranije susreo i s predsjednikom Albanije Ilirom Metom, a danas je boravio i u Kodžasu i Boraki u okrugu Drač, gdje se sastao s Bošnjacima koji u velikom broju žive na tom području.

U utorak, 6. oktobra Džaferović će se sastati s predsjednikom Parlamenta Albanije Gramosom Ručijem. Planiran je i susret s gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajom, koji će Džaferoviću uručiti Ključ grada Tirane.

U delegaciji koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su i ambasador BiH za Albaniju Nusret Čančar te savjetnici članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića, Radovan Kovačević i Davor Vuletić.

(Foto:FENA)