Vlada FBiH i poslodavci: Dogovorene nove mjere za pomoć privredi

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministri sastali su se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH.

Premijer Novalić kazao je nakon sastanka s predstavnicima poslodavaca kako će Vlada FBiH pomoći poslodavcima.

“Ovdje se radi o pet sektora, ne računamo zdravstvo, jer je ono u potpunosti državna grana, i nastavit ćemo pomagati kao i do sada”, kazao je premijer Novalić.

Novalić je također istakao kako će svi oni koji dobiju subvenciju ta sredstva morati i opravdati.

On je kazao kako bi do kraja oktobra ili sredine novembra trebalo da se realizuje ono što je danas dogovoreno.

Rasim Bajrović, iz udruženja hotelijera, je kazao kako je ovo jedna očekivana pomoć Vlade FBiH kako bi se sačuvala radna mjesta.

Prihodi ove godine su pali za oko 90 posto, i zahvaljujem se Vladi i premijeru koji su zaista ušli u suštinu problema i razumiju ga skoor kao i mi. Obzirom da su granice bile zatvorene imali smo pad od 90 do 95 posto, ali uz ovu pomoć i otvorene granice očekuje da će od aprila naredne godine krenuti oporavak”, kazao je Bajrović.

Safudin Čengić ispred Udruženja poslodavaca je kazao kako je ova odluka Vlade izuzetno važna za sve grane privrede koje su imale ogroman pad u proteklim mjesecima.

“Očekujemo da ovo bude što prije, jer su sredstva potrebna za održavanje likvidnoti privrednih subjekata i radnih mjesta. Očekujem da ovaj primjer Vlade FBiH slijede i kantoni, kako bi mogli normalno funkcionirati”, kazao je Čengić.

(Vijesti.ba)