DŽAFEROVIĆ-HUNN: Unaprijediti bilateralnu saradnju, posebno ekonomsku i kulturnu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Daniela Hunna.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije su vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Razgovarano je o važnosti unapređenja bilateralne saradnje, posebno ekonomske i kulturne, te u oblasti robnih razmjena. Akcenat je dat na projekte iz oblasti ekonomije, zapošljavanja, zdravstva, te razvoja demokratije, a koje Ambasada Švicarske podržava u našoj zemlji – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Bosna i Hercegovina i Švicarska imaju dosta zajedničkog, jer u obje zemlje žive ljudi koje veže bogato i raznoliko kulturno naslijeđe i u tom jedinstvu različitosti je prednost za obje zemlje, istaknuto je tokom ceremonije predaje akreditiva.

Predsjedavajući Džaferović je izrazio zahvalnost Švicarskoj, jednoj od najvećih zemalja donatora u Bosni i Hercegovini, na dosadašnjoj pomoći. Švicarska je podržala politički, ekonomski i socijalni razvoj Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Istaknut je i značaj angažmana Švicarske kroz Strategiju saradnje s Bosnom i Hercegovinom, koja nudi programe partnerstva i saradnje i usmjerena je na mlade ljude, njihove perspektive i mogućnosti. U planu je izrada sljedeće četverogodišnje Strategije saradnje.

Ambasador Švicarske Konfederacije je iskazao posvećenost i dao prioritet u svom mandatu daljem jačanju dobrih odnosa Bosne i Hercegovine i Švicarske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je poželio uspjeh u radu novoimenovanom ambasadoru Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Danielu Hunnu – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Hayat.ba)