Saopćenje Islamske zajednice nakon skandaloznih kleveta HNS-a

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je, preko Ureda za odnose s javnošću, reagovala na saopćenje Udruženja građana „Hrvatski narodni sabor“ kojim se teroristički napadi u Francuskoj pokušavaju povezati s Bosnom i Hercegovinom.

U saopćenju se kaže kako je teško naći razumno objašnjenje za ovakve konstrukcije i kako saopćenje HNS-a, ustvari, otkriva stvarne namjere nosilaca retrogradnih i antievropskih politika na ovim prostorima te da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne može olahko preko njih prijeći.

„Oni koji su izrekli ove klevete na račun naše vjere i naroda, trebaju znati da smo ih čuli“, stoji u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću IZ-e, te se dodaje:

“Bilo kakav oblik generalizacije je neprihvatljiv, kao i bezuspješni pokušaji prekrajanja historije i pred međunarodnim sudovima utvrđenih istina o karakteru rata u bivšoj Jugoslaviji. Bošnjaci nemaju potrebu nikome dokazivati svoje evropejstvo, niti svoj odnos prema islamu. Oni su i kao Bošnjaci i kao muslimani samosvjestan narod i niko ih, ni sa Zapada ni sa Istoka, neće učiti ni evropskim ni islamskim vrijednostima”, prenose Vijesti.ba.

“Korištenje sintagme “islamski terorizam” u saopćenju HNS-a razumijevamo kao namjernu provokaciju. Jer, kao što je ovim povodom izjavio i papa Franjo, neprihvatljivo je povezivanje islama ili bilo koje religije s nasiljem ili sa postupcima male skupine ekstremista.

Problem terorizma i nasilnog ekstremizma je globalni izazov i od njegovog zla nije pošteđena nijedna država, niti društvo. Najbolji dokaz tome je nedavni teroristički napad u Zagrebu.

Muslimani su najveće žrtve globalnog terorizma i zato će se Islamska zajednica boriti protiv svih oblika ekstremizma u nadi da će i u drugim vjerskim i nacionalnim skupinama nadvladati one snage koje ne promovišu nepovjerenje, sukobe i mržnju”, piše na kraju saopćenja Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

(Foto: Vijesti.ba)