Donesena odluka o raspodjeli pomoći od 30 miliona KM za izvozno orijentisane kompanije

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić kazao je nakon održavanja sjednice entitetske vlade da je konačno donesena odluka o pomoći izvoznim kompanijama u paketu od 30 miliona KM.

Kako je potvrdio na konferenciji za medije, danas je donesena odluka o raspodjeli 30 miliona KM, što predstavlja direktnu pomoć vlade izvozno orijentisanim privrednim društvima.

-Uspjeli smo da sva mišljenja skupimo i da danas donesemo tu vrstu odluke. Ukupan broj zahtijeva je 492, a 391 je bila formalno ispravno – kazao je Džindić.

Obuhvaćeno je 5 sektora – elektro i auto industrija dobit će 15 miliona KM, proizvođači metala i nemetala oko 600.000 KM, prerađivači drveta te proizvođači papira i grafike sa 5 miliona KM, kompanije fokusirane na tekstil i odjeću će dobiti 4 miliona KM, a hemisjka industrija, odnosno proizvođači gume, plastike te farcacija dobit će oko 5 miliona konvertibilnih maraka.

-Nakon ove odluke, u narednim danima ćemo izvršiti potpisivanje ugovora sa svima koji su dobili sredstva, a potom ide raspodjela – potvrdio je Džindić.

Također, vlada je donijela i konačnu odluku o smanjenju cijene gasa distributivnim kompanijama za 8,5 posto, odluka stupa na snagu 1.1.2021., piše Klix.ba.

-To pojeftinjenje mora biti prebačeno na krajnje korisnike gasa. Ukoliko dođe do novih pojeftinjenja uvoza, ministarstvo će reagovati – zaključio je Džindić.