Delegacija Vlade prisustvovala obilježavanju Dana Općine Banovići

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena, premijerom Denijalom Tulumovićem prisustvovala je danas obilježavanju 10. septembra, Dana Općine Banovići. Današnjim aktivnostima obilježena je 25. godišnjica oslobođanja mjesnih zajednica Seona i Aljkovići, čime je oslobođeno područje cijele općine, a stanovnicima ovih mjesnih zajednica omogućeno da se vrate na svoja ognjišta.

S tim u vezi delegacije su posjetile, položile cvijeće i odale počast na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Banovićima, te šehidskim spomen obilježjima u mjesnim zajednicama Aljkovići i Seona.
Na svečanoj akademiji, koja je upriličena nakon polaganja cvijeća premijer Tulumović je svim građanima i prisutnim zvanicama čestitao općinski rođendan.

“Danas je prilika i da ukažemo na napredak kojeg je općina Banovići postigla u proteklom periodu. Značajnu ulogu u tim procesima imala je i Vlada Tuzlanskog kantona. To se prije svega odnosi na izgradnju putne infrastrukture, a Kantonalna vlada je posebnu pažnju posvetila i objektima iz oblasti obrazovanja, ekološkim projektima, projektima upravljanja vodama i vodoprivrednim objektima, ali i oblasti sigurnosti. Tokom prošle godine ukupna izdvajanja iz kantonalnog budžeta za projekte na području Banovića iznosila su oko 5,3 miliona KM, od čega se oko 4,3 miliona odnose na ulaganja u putnu infrastrukutru”, rekao je premijer Tulumović, te akcentirao da je slična dinamika bila planirana i ove godine, mada je pandemija korona virusa u značajnoj mjeri primorala sve nivoe vlasti, pa i Vladu Tuzlanskog kantona da revidiraju prvobitne planove.

“Imajući u vidu situaciju koja nas je nenadano zadesila, sredstva koja smo planirali za pomoć lokalnim zajednicama smo preusmjerili na suzbijanje pandemije i smanjenje njenog utjecaja na privredne subjekte i uopće život građana”, rekao je premijer Tulumović, ali i obećao da će Vlada Tuzlanskog kantona i dalje će biti pouzdan partner u razvojnim projektima svih lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu.

(Odjeljene za informisanje TK)