Ambasador Kine informisao Izetbegovića: Respiratori koje je nabavila BiH širom svijeta efikasni u tretmanu Covid pacijenata

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović primio je u posjetu ambasadora NR Kine u BiH Ji Pinga.

Tokom sastanka istaknuto je da su NR Kina i Bosna i Hercegovina zadržale kontinuitet postojećih dobrih odnosa u oblasti politike, kulture i ekonomije.

U razgovoru o ekonomskoj saradnji, ambasador Ping je u kontekstu uvođenja 5G mreže u BiH istaknuo da je Kini bitno da se ove aktivnosti reguliraju na samom tržištu u ovoj oblasti na fer i pošten način, bez diskriminacije. Izetbegović je naglasio da se sva ovakva pitanja u BiH uvijek tretiraju i odvijaju u skladu sa zakonom.

Sagovornici su se dotakli i pitanja suzbijanja posljedica izazvanih pandemijom Covida-19 te je tom prilikom predsjednik Izetbegović izrazio očekivanje da se proizvođač uvezenih respiratora iz Kine izjasni o kvalitetu i spektru primjene proizvoda. Ambasador Ping je istaknuo da se ova vrsta respiratora koju je nabavila BiH, u velikom broju koristi širom Kine te da se pokazala veoma efikasnom kada su u pitanju tretmani pacijenata oboljelih od Covida-19. On je naglasio da zamjerke na ovu vrstu respiratora nisu imale desetine drugih zemalja širom Evrope i svijeta koje su ovaj proizvod uvezle te da su sve informacije javne i provjerljive na referentnim web-stranicama.

Na kraju razgovora, sagovornici su se dotakli i pitanja ljudskih prava u vezi s položajem Ujgura u Kini. Predsjednik Izetbegović je preporučio da se ova pitanja tretiraju na javnosti otvoren način kako bi se mogle dobiti sve relevantne informacije. Ambasador Ping je u tom kontekstu rekao da se ovdje radi o suzbijanju terorizma te da će Kina uskoro pozvati evropske diplomate da po ovom pitanju posjete regiju Xinjiang i da će poziv uputiti i Islamskoj zajednici u BiH.

Predsjednik Izetbegović čestitao je ambasadoru Pingu Nacionalni dan NR Kine i tradicionalni Festival sredine jeseni, koji se obilježava 1. oktobra.