Žozef Borelj ohrabrio Predsjedništvo BiH da budu posvećeni provedbi reformi

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, oglasio se  visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell. 

– Danas sam se sastao sa tročlanim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem. Drago nam je što nastavljamo saradnju. Pozdravljam njihovu opredijeljenost za pomicanje Bosne i Hercegovine naprijed na putu evropskih integracija – napisao je Borrell na svom Twitter nalogu.

U saopćenju koje je objavljeno nakon sastanka, Borrell je pozdravio kolektivnu opredijeljenost za pomicanje Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija i napora zemlje u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK za članstvo BiH u EU.

Borelj je pohvalio  nedavne važne odluke koje je donijela Bosna i Hercegovina, dopustivši održavanje lokalnih izbora u Mostaru, usvajanje revidirane Nacionalne strategije ratnog zločina, pozitivne korake ka potpuno funkcionalnom Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje i napredak u usklađivanju vanjske politike zemlje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Visoki predstavnik ohrabrio je Predsjedništvo da ostane predano provedbi reformi koje će omogućiti zemlji da napreduje prema EU. Također je insistirao na potrebi da vlasti preuzmu odgovornost u upravljanju migrantskom situacijom uspostavljanjem održivog sistema migracija i azila.

Pozdravio je i dobru saradnju u suzbijanju pandemije COVID-19, te istakao  važnost pozitivnih regionalnih zbivanja.

Europska komisija predstavit će u oktobru vrlo značajan ekonomski i investicijski plan za podršku dugoročnom oporavku zapadnog Balkana i približavanje regije EU.