Zoran Milanović: Kršenje Daytona da bude tema Vijeća za nacionalnu sigurnost

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović traži od hrvatskog premijera da jedna od tema sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost bude „kršenje Daytona na štetu Hrvata u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Za vrijeme svoje posjete Trogiru hrvatski predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na pregovore koje vodi s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i članovima Hrvatske vlade te ostalim mogućim sudionicima najavljene sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost oko koje još uvijek nije postignut konačan dogovor.

„On (Andrej Plenković, op.a.) je odbio razgovarati o problemu kršenja Daytona na štetu Hrvata u Federaciji BiH. To mi je neobično, ja ću ga još jednom zamoliti da se to razmatra. Mi poštujemo Bosnu i Hercegovinu, ja sam baš naglasio u Federaciji BiH, dakle ne u cijeloj BiH”, izjavio je Milanović, dodavši:

„Poručio je kako to treba širom temom, dakle položaj svih Hrvata, od Novog Zelanda preko Antarktika, što je pogrešno jer samo u BiH su Hrvati konstitutivni narod. Iz nekog razloga on bježi od te teme”.

(Izvor: Anadolija)