Vučić nakon sastanka sa Dodikom: Prestati sa prijetnjama ukidanjem RS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koji ga je, kako je saopćeno, obavijestio o političkim napadima na Republiku Srpsku kao i o pokušajima njenog urušavanja, te je uputio jasne zahtjeve i molbe Republici Srbiji.

U saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Republike navodi se da je predsjednik Vučić saslušao Dodika i zamolio ga da u danima i nedjeljama koje su pred nama upotpuni svoje zahtjeve koje predsjednik Srbije smatra legitimnim.

Vučić je rekao da odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine mogu i moraju da budu unaprijeđeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost, navodi se u saopštenju.

U odgovoru Dodiku istakao je da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Naglasio je da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj – posljednji put u iznosu od 20 miliona eura (40 miliona konvertibilnih maraka), te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške narodu u Republici Srpskoj.

Kako se navodi u saopštenju, Republika Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promijeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ni na koji način ga nije i neće narušavati.

Srbije, dodaje se, zahtijeva da se prekine sa prijetnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija Bosne i Hercegovine, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu.

Vučić i Dodik dogovorili su i konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac – Donja Gradina na teritoriji Republike Srpske, zaključuje se u saopštenju.

(NEZAVISNI/ Vijesti.ba)