HNS: Mostar je stolni grad hrvatskog naroda u BiH

Hrvatski narodni sabor održao je  sjednicu Predsjedništva HNS-a na kojoj se razgovaralo o Lokalnim izborima u Gradu Mostaru, trenutnoj političkoj situaciji u BiH, 25 godina Daytonskog mirovnog sporazuma te imenovanju Povjerenstva za NATO.

Također, Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je o napadima na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji su prethodnih dana upućeni iz BiH.

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je održavanje izbora u Gradu Mostaru nakon 12 godina te je tom prilikom naglasilo važnost političkog dijaloga i konsenzusa koji su omogućili Lokalne izbore. Izbori u Gradu Mostaru važan su iskorak za žitelje grada i napredak na putu ka europskom Mostaru i europskoj Bosni i Hercegovini, istaknuto je prilikom sjednice.

Ističući Mostar kao stolni grad hrvatskog naroda u BiH, Hrvatski narodni sabor je, kao krovna institucija političkog tijela Hrvata, uputio poziv žiteljima Mostara na uvjerljivu i veliku izlaznost 20. prosinca. Hrvatski odaziv treba i mora biti snažan; ključna stvar 20. prosinca je zajedništvo hrvatskoga naroda – naglašeno je.

Razgovarajući o 25. godišnjici Daytonskog sporazuma, HNS je ponovio potpunu opredijeljenost za stabilnu i mirnu BiH koja je orijentirana ka ravnopravnosti konstitutivnih naroda te europskoj i euro-atlantskoj budućnosti. Konstitutivni narodi i njihova prava ne mogu se negirati ni u budućnosti ni danas – istaknuto je.

– Konstitutivni narodi i njihova prava ne mogu se negirati ni u budućnosti ni danas – istaknuto je.

Izrazili su zabrinutost zbog, kako se navodi, sve učestalijim i direktnijim napadima na Dejtonski sporazum, kao i pozivima za “buduće grubo kršenje temeljnih odrednica i negiranje prava hrvatskog naroda kao konstitutivnog”. S tim u vezi su uputili poziv međunarodnoj zajednici za zaštitu Dejtonskog sporazuma kao temelja mira u BiH, ponavljajući kako politički dijalog na svim nivoima vlasti mora u potpunosti uključivati “legitimne predstavnike koji imaju mandat govoriti u ime konstitutivnih naroda BiH”.

Uvažavajući najvažnije vanjskopolitičke ciljeve HNS-a – Europsku uniju i NATO, Predsjedništvo je naglasilo kako je nužno pristupiti značajnim i vidljivim iskoracima u integracijskim procesima te je pozvalo na žurno imenovanje Povjerenstva za NATO, čime će se omogućiti poboljšan i intenziviran rad s jednom od najvažnijih međunarodnih organizacija.

Predsjedništvo HNS-a na sjednici je osudilo neutemeljene, gnjusne i osobne napade na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od strane bošnjačkih lidera i stranaka, te ih okarakteriziralo kao neprimjerene za politički dijalog i odnos sa susjednim zemljama koje pomažu stabilnost i razvoj BiH. Tom prilikom, Predsjedništvo je pozdravilo istupe predsjednika Milanovića te naglasilo važnost daljnje suradnje s dužnosnicima Republike Hrvatske koja je najveći zagovaratelj i partner europske i euro-atlantske BiH, navode iz HNS-a.

(NEZAVISNI/ Foto: Fena)