Turska odobrila izvoz 30 hiljada tona mineralnog đubriva za Bosnu i Hercegovinu

Republika Turska odobrila je izvoz 30 hiljada tona mineralnog đubriva za poljoprivredne proizvođače u Bosni i Hercegovini, a koje će stići u našu zemlju kada se odredi uvoznik iz BiH. 

U Sarajevu je u ponedjeljak održan sastanak ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca sa ambasadorom Turske u Bosni i Hercegovini Sadikom Baburom Girginom i ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, Borisom Pašalićem i Šemsudinom Dedićem. Tema sastanka bila je izvoz mineralnog đubriva iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, a to je tema o kojoj su Košarac i Girgin razgovarali i krajem februara ove godine.

Košarac je na konferenciji za novinare nakon sastanka podsjetio kako je došlo do poremećaja u snabdijevanju đubrivima na tržištima CEFTA-e i EU-a, koja su ranije bila najpristupačnija.

– S obzirom na to da Bosna i Hercegovina ima potpisan Ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom, to znači da u prometu nema carinskih barijera i opterećenja – podsjetio je Košarac.

Rekao je kako je odobrenje isporuke mineralnog đubriva iz Turske za oba bh. entiteta rezultat ranijeg susreta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

– Danas smo zvanično informisani da je riječ 25.000 tona KAN i 5.000 tona NPK đubriva. Informisani smo također da sedam proizvođača u Republici Turskoj očekuje da odaberemo proizvođača i da krenemo u tu vrstu obavljanja vanjskotrgovinskog prometa – rekao je Košarac, i dodao kako je na ovaj način osiguran okvir da se u Bosnu i Hercegovinu iz Turske uveze mineralno đubrivo bez ikakvih carinskih obaveza, s obzirom na postojeći bilateralni Sporazum o slobodnoj trgovini.

Prema riječima Košarca, sve ostalo će biti aktivnosti na operativnom nivou u saradnji entitetskih ministarstava, a postoji također solidaran pristup entitetskih ministara da se osigura neophodna količina mineralnog đubriva i za Distrikt Brčko.

Na pitanje novinara kada se očekuje realizacija ove isporuke, Košarac je odgovorio da nakon što entitetska ministarstva definišu ko je osposobljen i ko može biti uvoznik, te o tome informišu državno ministarstvo koje će potom uputiti pismo Ambasadi Turske, “posao može biti završen u roku od 24 sata”.

Ambasador Girgin naglasio je kako je na današnjem sastanku bilo govora o tehničkim detaljima nabavke vještačkog mineralnog đubriva iz Turske.

– Naše dvije zemlje su prijateljske. Potreba poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini za vještačkim đubrivom je realna. Mi smo veoma sretni što smo u prilici omogućiti izvoz ovih đubriva koja se proizvode u našoj zemlji. Mi smo danas prenijeli podatke i kontakte proizvođača mineralnih đubriva u Tursku i sada je na bh. strani da donesu odluku koji će to biti proizvođač i te informacije prenesu nama – poručio je Girgin.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Boris Pašalić rekao je kako entitetskim ministarstvima preostaje da se dogovore oko toga ko će biti uvoznik u Bosnu i Hercegovinu.

– Sugestija turske strane je da odaberemo jednu firmu samo zbog jednostavnijih procedura. Ukoliko je manje subjekata u tom lancu brže ćemo dobiti to đubrivo, a nama je cilj da naši poljoprivredni proizvođači to đubrivo imaju što prije – rekao je Pašalić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić zahvalio je Vladi Repulike Turske i predsjedniku te Erdoganu na odluci da se Bosni i Hercegovini isporuči mineralno đubrivo.

– Danas smo dobili informaciju da sedam izvoznika iz Republike Turske imaju odobrenje za izvoz đubriva u Bosnu i Hercegovinu. Dakle, pred nama je operativni dio posla kako bi u najkraćem mogućem roku mogli informisati poljoprivrednike da će u periodu proljetne sjetve imati na raspolaganju dovoljne količine mineralnih đubriva – poručio je Dedić.

(Anadolija)