Lavrov: Pregovori licem u lice između Rusije i Ukrajine nastavit će se danas ili sutra u Istanbulu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je kako se nada da će direktni pregovori između Rusije i Ukrajine u Istanbulu biti uspješni.

Naveo je da ruski predsjednik Vladimir Putin nije odbio susret s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

“Važno je da sastanak bude dobro pripremljen. Mnogo se problema nakupilo godinama. Dakle, samo da se sretnemo i razmjenjujemo ​​mišljenja, može imati samo suprotan učinak”, rekao je Lavrov.

Ocjenjujući pregovore između Rusije i Ukrajine o osiguranju primirja, Lavrov je rekao da je ukrajinska strana nakon početka rata ponudila da pregovore započne odmah, a ruska strana je to prihvatila.

Naveo je da su pregovori počeli i da se nastavljaju.

“Pregovori licem u lice između Rusije i Ukrajine nastavit će se danas-sutra u Istanbulu. Nadamo se da će pregovori biti uspješni”, poručio je Lavrov u intervjuu srbijanskim medijima.

Napominjući da se kao rezultat pregovora želi okončati stradanje civila koje traje već osam godina u Donbasu, Lavrov je rekao da je cijelo zapadno društvo bilo nijemo tokom bombardovanja civilne infrastrukture, bolnica, vrtića i stambenih objekata u Donbasu.

Lavrov je rekao kako će Rusija biti spremna razmotriti druge gradove za pregovore s Ukrajinom u budućnosti, uključujući Beograd.

“Sada je dogovoreno da se sastanemo u Istanbulu. Ovo je geografski pogodno mjesto za obje strane. Ponavljam, međutim, naravno da ćemo biti spremni razmotriti i druga mjesta, uključujući i Beograd”, rekao je Lavrov.

Kako je kazao, vidi da još uvijek postoji šansa za dogovor.

(Anadolija)