Turković zahvalna posvećenosti UN tima u BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u Sarajevu je zvanično otvorila događaj “Budućnost oblikujemo zajedno”, koji je organizovan povodom obilježavanja Dana i 75. godišnjice osnivanja Ujedinjenih nacija (UN), prenosi Anadolija.

U obraćanju Turković je kazala da danas cijeli svijet slavi vrlo važnu godišnjicu jedinstvene globalne organizacije, koja je izdržala test vremena i izašla jača nego ikada.

Navela je da je današnji svečani skup prilika da se svi podsjete na postignuća, najuspješnije projekte i intervencije, socijalne, ekonomske i ekološke uticaje, kao i na naučene lekcije i najbolje prakse koje je razvio UN.

 -Bosna i Hercegovina konstantno teži da bude konstruktivan dio ove misije. Polako, ali sigurno, smo napredovali od trenutka kada smo bili primalac pomoći međunarodne zajednice tokom faze izgradnje i jačanja naših institucija do stanja kada smo počeli dijeliti našu dobru praksu i iskustva u konsolidaciji mira i stvaranju boljeg društva, uglavnom putem članstva u najvažnijim tijelima UN-a, našim učešćem u mirovnim operacijama UN-a širom svijeta, itd. Cilj Bosne i Hercegovine je da nastavi biti prisutna i aktivna u trenutnim debatama i odlukama u pogledu univerzalne demokratske prakse i inkluzivnih društava koja nastoje unaprijediti pluralističku praksu – kazala je Turković.

U zadnjih nekoliko godina, dodala je, Bosna i Hercegovina je aktivno težila da unaprijedi demokratiju, zaštitu ljudskih prava i promoviše univerzalne vrijednosti kao član brojnih glavnih tijela sistema UN-a, uključujući nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a, Komisiji za izgradnju mira, i ECOSOC-u.

– Naši vojnici, policijski službenici, medicinski timovi i drugo specijalizovano osoblje su na izvanredan način služili u mnogim mirovnim operacijama UN-a i svi njihovi doprinosi su dobro primljeni i prepoznati. Mi vjerujemo da biti dio zajednice i mreže koja je zasnovana na pravičnosti i odgovornosti obezbjeđuje temelje naše odgovornosti jednih prema drugima. U duhu toga UN ponosno proslavlja svoju 75. godišnjicu i svi mi pozdravljamo rad Kancelarije UN-a u BiH koja doprinosi ovoj viziji – kazala je Turković.

Izrazila je zahvalnost posvećenosti UN tima u BiH, njihovim neumornim naporima, dragocjenom stručnom znanju i inovacijama koje su u velikoj mjeri doprinijele unapređenju mnogih oblasti važnih za Bosnu i Hercegovinu i živote bh. građana.

(Foto:MVP BiH)