Borrell začepio usta Dodiku: Šef EU diplomatije odgovorio na pitanje da li RS treba da bude tretirana kao Kosovo

“EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se suzdrže od izjava koje bi mogle doprinijeti političkim podjelama i negativno utjecati na dobrosusjedske odnose“, rekao je potpredsjednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Josep Borrell.

On je na taj način odgovorio na zastupničko pitanje da li bi trebalo pokrenuti diskusiju o stavu Milorada Dodika da bi Republika Srpska trebalo da bude tretirana na isti način kao Kosovo u kontekstu priznavanja kosovske nezavisnosti, piše evropski dopisnik TV kuće N1 Nikola Radišić.

Borrell je dodao da od svih političkih lidera u regionu zapadnog Balkana očekuje da aktivno podrže dijalog Beograda i Prištine. “Cilj dijaloga Beograda i Prištine, koji podržava EU i koji se bavi svim neriješenim pitanjima, je da dvije strane postignu sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa. To će doprinijeti stabilnosti u regionu zapadnog Balkana u cjelini”, naveo je Borrell u pisanom odgovoru.

On je ponovio dobro poznati stav Bruxellesa da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi od suštinske važnosti za daljnje eurointegracije svih država regiona. Borrell je još podsjetio da je put Bosne i Hercegovine ka EU zasnovan na 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o prijavi BiH za članstvo u EU, koje je Evropsko vijeće odobrilo u decembru 2019. godine i dodao da Komisija prati napredak u ispunjavanju ovih ključnih prioriteta uzimajući u vidu i nedavno objavljeni godišnji paket za proširenje.

(Foto:europa.ba)