Trumpovo vodstvo se dramatično smanjuje

Utrka za Bijelu kuću i dalje traje, a ključni momenti će se odigrati u državama Georgia, Arizona, i Pennsylvania, gdje prebrojavanje glasova još traje.

Ovo su najbitniji detalji trenutne borbe između dva predsjednička kandidata:

-Joe Biden je zabilježio važnu pobjedu u ključnim državama Michigan i Wisconsin, ispunivši obećanje o ponovnoj izgradnji “plavog zida” Demokrata na srednjem zapadu, kojeg je Donald Trump poremetio 2016. godine.

-Država Nevada će objaviti više rezultata: Izborni službenici u ovoj saveznoj državi, koji su u srijedu objavili vrlo malo podataka na osnovu oko 200,000 listića, kazali su da će najnovije rezultate objaviti u četvrtak popodne.

-Trumpova prednost se smanjuje: Kako se stotine biračkih listića putem pošte i onih u odsustvu prebrojava u Pennsylvaniji, koja je jedna od ključnih, Trumpovo vodstvo se dramatično smanjuje. Slična je situacija u državi Georgija, gdje se Trumpovo vodstvo smanjilo tokom prebrojavanja u srijedu.

-Borba je sve napetija u Arizoni: Utrka između kandidata Bidena i Trumpa se zaoštrava i u ovoj saveznoj državi. Bidenovo vodstvo u distriktu Maricopa, koji je najnaseljeniji, je splasnulo preko noći. Državna sekretarica Arizone rekla je za CNN u srijedu navečer da se preko pola miliona glasova tek treba prebrojati, dodavši kako bi prebrojavanje u Maricopi moglo potrajati i nekoliko dana.

Prema CNN-ovim zadnjim projekcijama, konačni ishod će odlučiti prebrojavanje glasova u državama Alaska, Arizona, Georgia, Nevada, North Carolina i Pennsylvania

CNN predviđa kako će Biden dobiti najmanje tri od četiri elektorska glasa u državi Maine, te pobjedu u državama Wisconsin, Michigan, Hawaii, Rhode Island, Minnesota, Virginia, California, Oregon, Washington, Illinois New Hampshire, New Mexico, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Vermont, Delaware, Washington DC, Maryland, Massachusetts, kao i jedan od pet elektorskih glasova u Nebraski.

S druge strane, predviđa se kako će Trump odnijeti pobjedu u državama Montana, Texas, Iowa, Idaho, Ohio, Mississippi, Wyoming, Missouri, Kansas, Utah, Louisiana, Alabama, South Carolina, North Dakota, South Dakota, Arkansas, Indiana, Oklahoma, Kentucky, West Virginia i Tennessee, kao i četiri od pet elektorskih glasova u Nebraski.

Pobjednički kandidat treba osvojiti 270 glasova kako bi proglasio pobjedu.

(Foto: ABC News)