TK: Uskoro novi poziv za pomoć privredi TK

Vlada TK nedavno je, u skladu sa odredbama Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2020. godinu, usmjerila neutrošenih miliona KM novca za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 u na glavni račun u okviru Jedinstvenog računa trezora Tuzlanskog kantona. Novac će biti iskorišten za kapitalne projekte, a jedan milion KM bit će usmjeren za program pomoći privrednicima.

Poslanici u Skupštini TK 30. aprila usvojili su tzv. kantonalni korona zakon kojim je planirano stavljanje u funkciju 15 miliona KM za pomoć privredi u prevazilaženju posljedica korona virusa. Na javni poziv Vlade TK, podneseno je 2.035 prijava privrednih subjekata. Od toga je prihvaćeno 1.356 prijava, dok ih je 679 odbijeno. Najvažniji uslov za dobijanje iznosa od 406 KM mjesečno, po svakom radniku, bio je da firma u vrijeme pandemije nije otpuštala radnike. Budući da novac nije utrošen, 9 miliona KM usmjereno je na glavni račun u okviru Jedinstvenog računa trezora Tuzlanskog kantona, što je bila i zakonska obaveza. Iz ministarstva za finasije TK poručuju da će tih devet miliona biti usmjereno u kapitalne investicije na TK u svim gradovima i općinama.

– Nije riječ ni o kakvoj tekućoj potrošnji, nego evo i na ovaj način mi ćemo da se stavimo na raspoloaganje privredi, jer će naši privrednici obavljati te radove i za to biti plaćeni – ističe Suad Mustajbašić, ministar finasija TK.

Osim toga, u Ministarstvu za privredu TK, napominju da će za projekte pomoći privredi, od neutrošenog novca od “Korona zakona”, biti usmjeren milion KM, kojim će se, kroz program pomoći, podržati privreda TK, kako bi se ublažile posljednice globalne privredne krize, koju je uzrokovala pandemija.

– Mi ćemo osmisliti jedan program, gdje ćemo sa milion KM pomoći privredu TK i takav program ponudit ćemo Vladi TK – kaže Asmir Hasić, ministar privrede TK.

Opredjeljenje Vlade TK je da i nakon prestanka primjene kantonalnog „korona zakona”, daju poticaj domaćoj privredi te time zaustave negativne trendove smanjenog priliva novca u Budžet.

(Izvor:RTVTK)