RASIM KADIĆ: Srbijo, ako želiš BiH u Mini Šengen, onda prvo BiH u NATO

Moraju početi drugačiji razgovori o Bosni, ali nije vrijeme da otpočnu! Pretpostavka za takve razgovore je da se poništi Dejtonski mirovni ugovor, kaže Kadić.


On je ovom prilikom  rekao: “Ako je Dejton bio pod okriljem SAD-a, ako su potpisnici Srbija i Hrvatska, onda je evropski put BiH, Srbije ili Hrvatske morao biti dio jednog paketa! Srbija i Hrvatska odvojeno od Bosne idu ka EU, a uvijek u našu avliju mogu baciti bombu!

Moraju početi drugačiji razgovori o Bosni, ali nije vrijeme da otpočnu! Pretpostavka za takve razgovore je da se poništi Dejtonski mirovni ugovor!”

-Kako će na Mini Šengen reagovati Dragan Čović?! Vučiću i Dodiku u interesu da prave Mini Šengen, zašto političko Sarajevo ne bi moglo reći: najprije članstvo u NATO-u, pa onda Mini Šengen! BiH se mora osigurati! Mini Šengen miriše na proširenje srpskih interesa na Balkanu! Možemo postaviti uvjete, pa neka nas malo i košta!

Sve se svelo na personalizaciju bosanske politike kroz lik Bakira Izetbegovića, a ne na institucionalizaciju! Čović apsolutna personalizacija svega! Dodik bahata vlast koja ima entitetske poluge, provodi individualnu politiku! Dodik se osjeća superiorno, jer od Putina ima podršku! Vučić Mini Šengenom kamuflira nemogućnost da riješi pitanje Kosova! Treba mu prelazna faza ka priznanju Kosova!

Crna Gora najlabilnija i prirodno pripada srpskom i ruskom političkom interesu! U Beogradu još uvijek smatraju da polažu prirodno pravo na Crnu Goru, mnogo investirali preko SPC-a, obavještajnih službi i ruskog utjecaja! Đukanović i ja bili dio ekipe kada se počela lomiti Jugoslavija, Milo se opredijelio za politiku Slobodana Miloševića! Zakon o slobodi vjeroispovijesti srateška greška! Podcijenio je velikosrpsku politiku i SPC! Dritan još nije svjestan s kim se u kolo uhvatio, a to može prouzrokovati posljedice i za BiH! Dritan je važan samo dok ne potpiše!

Dodika iz cipela godinama izbacuju Stanivuković i Vukanović, a sada i Nešić! Alternativne promjene u BiH mogle bi krenuti iz Banje Luke! RS ima institucije, Čović ima Hrvatsku, Bošnjaci „imaju“ Bakira! Faza personificiranih etničkih lidera bliži se kraju!

Lavrovova politika nije beznačajna, Rusija je važna, ali činjenica da uvijek dođe prije izbora dekvalificira funkciju i zemlju iz koje dolazi! Dodik i RS najznačajniji na planeti za Rusiju! Putinu interes Dodik, a ne Vučić! On Srbiju smatra svojom, a ovo mu je igračka koju mora držati i iza koje mora stajati! Dodik im savršeno igra tu ulogu, dovoljno je bahat, bezobrazan, moćan i preko njega ostvaruju sve! Odlaskom Dodika dosta će izgubiti! Ako Biden pobijedi, bilo bi više interesa za Balkan, kazao je za FACE TV.

(Foto:Hayat.ba)