Tegeltija: Neće biti dodatnih mjera u BiH

U Doboju je održan sastanak predsjedavajućieg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i premijera entiteta Fadila Novalića i Radovana Viškovića te predstavnika Brčko Distrikta BiH.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izjavio je da neće biti zaključavanja, odnosno ograničavanja kretanja i zabrane rada privrednih subjekata zbog virusa korona, rekavši da su postojeće mjere dovoljne.

-Postojeće mjere dovoljne su da se održi epidemiološka situacija”, rekao je Tegeltija.

On se zahvalio zdravstvenim radnicima na svemu što su uradili u proteklih devet mjeseci, ali je ponovio da je taj sektor pod pritiskom zbog velikog broja oboljelih.

“Naš zdravstveni sektor je pod pritiskom zbog velikog broja oboljelih, zdravstveni sektor je spreman da prihvati one kojima je potrebna zdravstvena njega”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Želim da se zahvalim građanima koji se pridržavaju mjera, zahvaljujem im na njihovom odnosu u posljednje dvije sedmice imamo stabilizaciju broja oboljelih”, rekao je Tegeltija.

On je kazao kako će za COVID-19 biti potrebna vakcina, kao i ostatku svijeta.

“BiH je u procesu nabavka, mi smo izvršili nabavku 1.230.000 vakcina. Ona će biti do kraja prvog kvartala. BiH je sposobna i spreman platiti sve to što je potrebno”, kazao je.

Tegeltija je istakao i to da će u BiH biti dostupan set različitih vakcina, kao i u ostatku svijeta između ostalog.

Podsjećamo, u Doboju je održan sastanak gdje je analizirano stanje u vezi s pandemijom koronavirusa i njenim posljedicama, koji je sazvan da bi se spriječilo daljnje pogoršanje. Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijeri entiteta Fadil Novalić i Radovan Višković te predstavnik Brčko Distrikta BiH.

Također, prisustvuju ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

(N1)