Ratnim vojnim invalidima u FBiH dodijeljeni novi automobili

Ključevi 28 automobila koje je Vlada FBiH osigurala i ove godine, uručeni su danas ratnim vojnim invalidima. Prilikom uručenja bivšim borcima se obratio i premijer Fadil Novalić.

“Naše opredjeljenje je da najranjivijoj kategoriji osiguramo sve što je u našoj moći iako smo svjesni da je ovo minimum u odnosu na ono što ste vi dali za slobodu i nezavisnost naše države”, rekao je Novalić.

Ključevi automobila su uručeni stopostotnim invalidima prve kategorije i prilagođeni su njihovim potrebama.

Vlada Federacije BiH je nabavila 50 automobila u 2020. godini namijenjenih za ratne vojne invalide, a danas je uručeno 28 ključeva automobila. Ovih 50 automobila je koštalo skoro 1.500.000KM, a cijena jednog ovako prilagođenog automobila je 29.950 KM.

Današnje uručivanje ključeva prilagođenih automobila je nastavak aktivnosti Vlade FBiH i Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida.

Direktor Firme Porsche Senad Olovčić zahvalio je što su dio ovog projekta te naglasio da su auta nabavljena u primjerenom roku kao i svih prethodnih godina. Izrazio je žaljenje što toj ceremoniji ne prisustvuje preminuli federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji je dao veliki doprinos realizaciji tog projekta.


Fadil Novalić je na kraju poručio da će Vlada FBiH uvijek biti uz one koji su se borili da sačuvaju ovu državu i da ničim ne mogu dovoljno da im zahvale.

“Kao Vlada FBiH smo bili kategorični i prilikom izrade ovogodišnjeg rebalansa budžeta da ne diramo u već određenu visinu iznosa namijenjenu za nakande i prava boračke kategorije, čak smo ih i povećali u septembru ove godine”, rekao je on.

(Foto: FENA)