Susret ambasadorice Republike Austrije sa gradonačelnikom Tuzle

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović susreo se u petak u gradskoj upravi Tuzle sa ambasadoricom Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann.

Tokom sastanka razgovarano je  o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Tuzli. Ambasadorica dr. Hartmann je potvrdila da će ambasada Republike Austrije i ona lično uvijek biti na raspolaganju Bosni i Hercegovini i Tuzli.

Gradonačelnik Imamović, se, nakon riječi dobrodošlice, zahvalio austrijskoj Vladi i narodu koji kontinuirano pružaju podršku Bosni i Hercegovini.

„Još nismo zaboravili važnu podršku, koju je tadašnji austrijski kancelar Alojz Mok pokazao prema Bosni i Hercegovini i koji je jednoglasno, od strane Općinskog vijeća, proglašen počasnim građaninom Tuzle. Austrija tradicionalno privileguje studente iz Bosne i Hercegovine i mnogi naši sugrađani tamo završavaju fakultete. Tolerantna politika austrijske vlade i naroda, a posebno glavnog grada Beča, vidljiva je i po tome što je u Vladu Republike Austrije izabrana ministrica Alma Zadić, a posebno sam ponosan što se radi o našoj Tuzlanki. Grad Tuzla ima odličnu saradnju i potpisan Sporazum o partnerstvu sa Gradom Lincom. Volio bih da imamo više investitora iz Austrije jer smo tradicionalno prijateljske zemlje i naše kulture su duboko vezane“, izjavio je Imamović.

Ambasadorica je izrazila zadovoljstvo što je, nakon preuzimanja funkcije ambasadorice u Bosni i Hercegovini, prvi puta u zvaničnoj posjeti Tuzli, te navela da je  situacija sa pandemijom značajno uticala na manji broj posjeta i putovanja.

(Foto:TIP)