Stoltenberg: NATO će nastaviti podržavati BiH

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg oglasio se povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Prije 25 godina, Dejtonskim mirovnim sporazumom okončane su gotovo četiri godine brutalnog rata u Bosni i Hercegovini,” rekao je generalni sekretar Stoltenberg. 

„Prisutnost NATO trupa igrala je centralnu ulogu u dovođenju zaraćenih strana za pregovarački stol. Nakon što je sporazum potpisan, NATO snage nadzirale su njegovu provedbu i od tada smo na terenu kako bismo pomogli u održavanju mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu”, dodao je generalni sekretar NATO-a .

Kako je istakao, NATO pruža podršku vlastima BiH u reformi sigurnosnih institucija.

– Jedno od najznačajnijih postignuća je formiranje jedinstvenih Oružanih snaga. Na kraju rata, u BiH je bilo više od 400.000 vojnika, gorkom podjelom razvrstanih u tri vojske. Danas BiH ima jedinstvene profesionalne Oružane snage koje broje oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervista, s jedinstvenim lancem komandovanja – ističe Stoltenberg.

BiH danas doprinosi sigurnosti, poručuje, sa svojim snagama koje učestvuju u NATO misiji u Afganistanu.

– To uistinu jeste značajno dostignuće i pokazuje šta je moguće kad se teškim pitanjima pristupi ambiciozno i u duhu konsenzusa – napominje.

Ali, dodaje, nakon 25 godina, još je puno toga ostalo na čemu treba raditi.

– Ne možemo se – i ne smijemo – vraćati u prošlost. Kompromis možda jeste težak, ali je od vitalnog značaja da bi građani ove zemlje živjeli život kakav zaslužuju. NATO će nastaviti podržavati BiH. Međutim, budućnost je u vašim vlastitim rukama. Uz zajedništvo, odlučnost i kompromis, velike se stvari mogu postići. Četvrt vijeka nakon Dejtona, došlo je vrijeme da se ponovo posvetimo miru, reformama i prosperitetnoj budućnosti za sve – zaključio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

(Foto: FENA)