Šaćirbegović otkrio šta mu je u Dejtonu kazao rahmetli Alija Izetbegović

Jedan od onih koji možda ima za najviše reći o Dejtonu jeste i Muhamed Šaćirbegović, prvi ambasador BiH u UN-u, te bivši ministar vanjskih poslova, i osoba koja je direktno učestvovala u pregovorima.

U razgovoru za Hayat.ba Šaćirbegović je govorio o pregovorima u Dejtonu, susretima sa zločincem Slobodanom Miloševićem, ali i manje poznatim detaljima sa prvim predsjednikom RBiH Alijom Izetbegovićem.

Na početku razgovora nam je kazao da je glavni i osnovni cilj Dejtona bio kraj ubijanja i sukoba.

-Lako je govoriti o pravima i nepravdi mirovnog sporazuma s nivoa onih koji imaju političku vlast, ali istinsku cijenu nastavka sukoba snosi prosječni građanin koji je često žrtva i postaje anonimna statistika. Pariški odnosno Daytonski sporazum bili su nepravedni i manjkavi, posebno kao takvi pružali su legitimitet ideologiji homogenizacije i mržnje, ali i nagrađivali su plodove agresije i genocida / etničkog čišćenja. Međutim, Sporazumom je također postavljen put za vraćanje BiH – kaže nam na početku Šaćirbegović.

Na najave iz BiH o eventualnom “Daytonu 2”, naš sagovornik tvrdi da to ne bi bilo ništa drugo, nego ulazak BiH u EU i NATO, te pojašnjava da je to bio put koji je bio zacrtan u “Daytonu 1”.

-Treba se sjetiti da je 1995. godine, kada sam potpisao dokument, namjerno nazvan “Pariški / Daytonski sporazum” podsjetiti i na okvir i na buduće institucionalne smjernice za BiH. Stoga je prikladno da se politički i diplomatski čelnici EU-a i SAD podsjete na svoje opredjeljenje prema BiH, umjesto da nekako dodatno smanje očekivanja tamo gdje BiH pripada. Prepreke mogu biti u Beogradu, Zagrebu, Banjoj Luci, Mostaru i/ili Sarajevu. Kremlj i Peking možda iskorištavaju nastavak ambicioznog statusa BiH, ali rješenja za dugoročniji mir i stabilnost leže u Europi i Sjedinjenim Državama. Možda bi umjesto čelnika EU i NATO-a trebali pozvati čelnike BiH u Brisel kao dio obnovljenog i aktivnog procesa integracije u istinsko partnerstvo – naglašava naš sagovornik.

Kao što je poznato, našu delegaciju u Dejtonu predvodio je prvi predsjednik RBiH, rahmetli Alija Izetbegović, a činili su je tadašnji ministar vanjskih poslova Haris Silajdžić, parlamentarac Irfan Ajanović, prvi ambasador BiH u UN-u Muhamed Šaćirbegović i njegov otac, rahmetli Nedžib. Oni su prvi zauzeli dodijeljeno mjesto u Generalnoj skupštini UN-a, ispred kojeg je pisalo “The Republic of Bosnia and Herzegovina”.

Šaćirbegović je za Hayat.ba otkrio i neke manje poznate detalje o samim pregovorima, ali i o razgovoru sa Slobodanom Miloševićem.

-Kvaliteta institucija i funkcionalnosti BiH bila je po mom mišljenju važnija za uspjeh i opstanak BiH, više od mapa. Moja vizija nije bila maksimizirati teritorij Federacije, već RS. Poboljšanje područja u kojima bi svi dijelili interese, poput ‘glavnog grada Sarajeva’ bila je moja inicijativa zasnovana na američkom modelu i sličnom historijskom imperativu Washingtona – District of Columbia. Nažalost, ovaj koncept glavnog grada Sarajeva uglavnom je pregovaran u inozemstvu tokom Daytonskih razgovora, iako smo u velikoj mjeri usvojili prijedlog koji smo osigurali da se uđe u Dayton – poručuje Šaćirbegović.

Otkrio nam je da su pred sami kraj pregovora Richard Holbrooke i Carl Bildt stali na stranu Slobodana Miloševića da Brčko bude dio RS.

-Predsjednik Izetbegović došao mi je i rekao: “Ne mogu se vratiti u BiH ako ostanemo bez Brčkog. Muhamede, ovo moraš promijeniti – priča nam Šaćirbegović i nastavlja:

“Zamolio sam predsjednika Izetbegovića da se zatvori u svoju sobu dok sam te noći i ranog jutra igrao igru koju su nazvali “Diplomatski poker”. Iako su prijetili i blefirali da su Daytonski pregovori propali i za to su planirali okriviti delegaciju BiH, a da nisu ušli u sve ruke odigrane tokom tih 18 sati diplomatskog pokera, mi smo održali svoj blef. Neposredni rezultat bila je arbitraža za definiranje budućnosti Brčkog, ali moj je cilj bio “poseban distrikt Brčko”.

Pojašnjava da je zločinac Milošević bio “politički zavodnik”, koji je svojim ponašanjem “šarmirao” evropske i američke diolomate.

-U prevodu on je njima pričao sve ono što su oni željeli da čuju, a sve se to odvijalo uz piće i duge noćne razgovore. Kasno jedne noći odšetao sam do Miloševićeve sobe kako bih prenio prijedlog naše delegacije. Milošević mi je odmah uputio nekoliko komplimenata i rekao: “Želite li ostati na piću? Ili možda, ako ne pijete, možemo popiti šoljicu kafe.” Moj jasan odgovor bio je jasan i rekao sam ne hvala. Poruka je ta da nije važno šta se pije, već s kim se pije. Hoolbroke, Bildt i još neki su u Miloševiću vidjeli “stup” Dejtonskog sporazuma. Na kraju, Miloševićevo daljnje držanje vlasti koštalo je regiju, samu Srbiju i BiH mnogo više – naglasio je Šaćirbegović.

Osvrnuo se i na tvrdnje iz zvaničnih Zagreba i Beograda da su garanti Dejtonskog sporazuma, kako se može čuti iz Hrvatske, odnosno Beograda.

-Po meni su SAD i Evropa garanti Dejtonskog sporazuma, a u svojoj moći imaju tu mogućnost da ubrzaju i olakšaju punopravno članstvo BiH na EU putu – zaključio je u razgovoru za Hayat.ba Šaćirbegović.