Srbija povlači odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore

“Srbija će još večeras, unilateralno, povući odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore”, saopštila je juče nakon sastanka sa predsjednikom i ministrom vanjskih poslova premijerka te zemlje Ana Brnabić.

“Predsednik Vučić pozvao je mene i ministra Selakovića na razgovor da se konsultujemo oko odluke vlade. On razume i podržava ovu odluku, jer je u skladu sa Bečkom konvencijom, i protokolima. Rekao nam je da su konvencije važne, ali da su život i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom važnije”, prenijela je Brnabić.

Srbija je uskratila gostoprimstvo crnogorskom ambasadoru, nakon što je Crna Gora proglasila srpskog ambasadora u Podgorici personom non grata.Brnabić je podsjetila da je to učinjeno u skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

U želji da Srbija pruži još jednom ruku saradnje i prijateljstva, jer je bilo dosta sukoba u regionu, Vučić je zamolio predstavnike vlade da preispitaju tu odluku.

“Konsultovali smo i predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori, koji su ovu odluku podržali. Srbija će unilateralno, jednostrano povući još večeras odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore u Srbiji”, rekla je Brnabić.

Ona je citirala izjavu Božovića, zbog koje je kako kaže, Božović protjeran.

“Moram da kažem da se ja kao predsjednica Vlade, ministar Selaković kao i čitava Vlada u potpunosti slažem sa ovom izjavom. Ovo je izjava, ni na koji način ne može biti povod, da se izbaci iz zemlje. Čak i kada se ne slažemo činjenično u vezi sa izjavama, čak i to može biti povod za protestnu notu a ne za proglašavanje za personu non grata. Djeluje kao da se samo očekivalo da se u Podgorici nešto desi, da bi se u stvari pojavio razlog da izbace našeg ambasadora i za neprijateljski akt. Mi ne želimo neprijateljski akt prema Crnoj Gori. Meni je žao što se sve češće u Crnoj Gori prekraja istina, govori se da je Srbija bila okupator u Prvom svjetskom ratu. Srbija se danas od zvaničnika nekih u Crnoj Gori proglašava okupatorom”, navela je Brnabić.