SDP-ovci koji su uhapšeni u Srebrenici, ispitani u SIPA-i i pušteni

Bego Bektić, predsjednik SDP-a Srebrenica, Muamer Sandžić i Enver Hamzić, koji su jučer uhapšeni zbog sumnje na izborne prevare tokom izbornog procesa u Srebrenici, pušteni su na slobodu.

Kako je za Faktor potvrdio Luka Miladinović, glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), njima je bilo određeno policijsko zadržavanje u trajanju od 24 sata, te su u Regionalnom uredu SIPA-e u Tuzli saslušani u svojstvu osumnjičenih.

-Nakon policijskog zadržavanja, oni su jutros otpušteni iz prostorija SIPA-e, uz saglasnost postupajućeg tužioca – kazao je Miladinović.

SIPA je jučer izvršila pretrese na pet lokacija u Srebrenici, među kojima su dvije porodične kuće, zgrada Općine i jedno biračko mjesto, te na jednoj lokaciji u Tuzli.

Bektić, Sandžić i Hamzić su osumnjičeni da su počinili krivična djela udruživanja radi izvršenja krivičnog djela pripremanje krivičnog djela falsifikovanja isprave i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, te kršenje biračkog prava.

Bektić je bio nosilac liste SDP-a na netom završenim izborima, a na listi je bio i Hamzić.

Oni su osumnjičeni da su ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su potom fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte.

Svi fiktivno prijavljeni Bošnjaci svoje glasove navodno su dali kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću.

Akcija SIPA-e izvedena je po nalogu Tužilaštva BiH.

(NEZAVISNI/Faktor)